Apel european pentru salvarea impozantei clădiri Cazinoul din Constanţa

Apel european pentru salvarea impozantei clădiri Cazinoul din Constanţa
19 ianuarie 2018 Printează articolul

Că autorităţile au bifat încă o dată la capitolul impotenţa românească se vede foarte clar. Cel mai recent exemplu este acum, când se face apel la nivel european pentru salvarea impozantei clădiri Cazinoul din Constanţa. Cazinoul din Constanţa se află de mai mulţi ani într-o stare de degradare fără precedent. Autorităţile, şi cele centrale, şi cele locale, îşi pasează responsabilitatea reabilitării acestui edificiu de patrimoniu. Numai că dincolo de vorbe nu se face nimic.

 Lista de priorităţi

În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Constanţa, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Asociaţia ARCHE a anunţat că acest impresionant imobil din oraş a fost inclus pe lista celor mai periclitate monumente de patrimoniu cultural din Europa. În total, la ora actuală există 12 monumente de acest fel pe această listă.

„Alături de 11 edificii de patrimoniu de pe tot continentul, Cazinoul va concura pentru finala în care şapte monumente din Europa aflate în stare de degradare se vor afla în atenţia Comunităţii Europene, lista acestora urmând a fi publicată pe 15 martie”, este declaraţia făcută de Daniela Costea, din partea ARCHE.

Mobilizarea forţelor

Asociaţia ARCHE a făcut până acum eforturi de a aduna toţi responsabilii oficiali din România, în aşa fel încât să se găsească soluţii pentru salvarea Cazionoului din Constanţa.

„Asociaţia ARCHE a propus Cazinoul din Constanţa pentru lista celor mai periclitate situri din Europa, publicată bianual de Europa Nostra – federaţie paneuropeană – ca parte a programului 7 Most Endangered. Acest program a fost lansat în ianuarie 2013 de Europa Nostra, în colaborare cu Institutul Băncii Europene de Investiţii, ca partener fondator, şi de către Consiliul Băncii Europene de Dezvoltare, ca partener asociat. Noi încercăm să creăm o punte de dialog între principalele instituţii române implicate în gestiunea Cazinoului, angrenând de asemenea în dezbatere experţi naţionali şi internaţionali care pot oferi noi perspective de dezvoltare atât pentru monumentul istoric, cât şi pentru zona peninsulară a Constanţei. De asemenea, dorim ca prin acţiunile noastre şi ale partenerilor să consolidăm vocea reprezentaţilor mediului de afaceri şi a comunităţilor locale şi să le oferim şansa de a se implica activ în salvarea simbolului oraşului”, a spus la rândul său arhitectul Eugen Pănescu.

Ultima speranţă

Programul “7 Most Endangered” ar putea fi o soluţie de salvare a Cazionoului. Monumentele aduse pe această cale în atenţia opiniei publice din Europa au dus de fiecare dată la mobilizarea pe plan european a unor entităţi de stat şi private, în aşa fel încât clădirile vizate să fie în cele din urmă reabilitate. Un exemplu pozitiv, din acest punct de vedere, este legat de salvarea bisericilor din lemn, 60 la număr, din Transilvania şi din nordul Olteniei.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

1 Comment

  1. ianuarie 23, 19:50 #1 Riella Gab

    Intr-o tara atit de bogata, oare cit de bogata mai este ca am vandut totul pe nimic, pe un pumn de eurocenti, nu avem bani sa reparam un edificiu atit de frumos, din punct de vedere arhitectural si istoric.

    Deci nu sunt bani de tinci, adeziv, vopsea si restul materialelor. Si nici un arhitect capabil sa supravegheze lucrarile de renovare-reconditionare, fara a fi platit, sa ii intre si lui numele in istoria tarii, nu numai euro in buzunar!

    Bravo, Romania!

    Reply to this comment

Adaugă comentariu