Primăria Galaţi. Locatarii unui bloc nu au căldură de o lună 

Primăria Galaţi. Locatarii unui bloc nu au căldură de o lună 
11 decembrie 2017 Printează articolul

Locatarii unui bloc din Galaţi nu au căldură de o lună, Primăria Galaţi fiind incapabilă să rezolve problema. În ţara unde principala preocupare a auorităţilor e să se acopere de hârtii, ca să îşi justifice neputinţa sau incompetenţa, oamenii stau în frig, deşi plătesc la zi facturile. De ce stau în frig oamenii? Din cauza unei avarii la o conductă, pe care nimeni nu o repară. Aşa ceva se întâmplă în municipiul Galaţi cu un bloc în care locuiesc 200 de oameni, între care 20 de copii.

Imobilul nu are căldură încă de la începutul lui noiembrie, după ce o conductă principală s-a spart. Avaria, spun autorităţile, se află chiar în punctul pe unde trece un bulevard important. Dacă s-ar face o groapă, adâncă de şase metri, ca să se ajungă la conducta spartă, s-ar întretupe circulaţia pe bulevard. Autorităţile spun că ar căuta o alternativă. Adică să schimbe furnitzorul de agent termic pentru acest bloc.

Ce spun locatarii

În timpul cât instituţiile statului caută soluţii pe care nu le găsesc, în acest bloc oamenii suferă din cauza frigului. Caloriferele au devenit elemente pentru decor, iar pereţii sunt plini de mucegai. Din cauza condensului, apa se scurge pe pereţi, iar asta duce la deteriorarea parchetului.

”Noi suntem cu facturile la zi, însă nu avem căldură. Acum caloriferul stă sub formă de suport pentru jucării. Caloriferul este rece. Am mucegai în toată casă, curge apa de pe pereţi şi mi-e frică să nu ne îmbolnăvim. Din cauza apei care se scurge de pe pereţi, parchetul s-a deteriorat, pur şi simplu s-a umflat. Noaptea dormim îmbrăcaţi. Este revoltător, nu putem face nici baie, stăm cu plapuma pe noi ziua”, îşi povesteşte coşmarul una din locatarele blocului.

Oamenii se încălzesc cu ce pot. Unii cu aeroterme, alţii cu calorifere electrice. Cei cu copii au grija asigurării unui minim de temperatură care să nu te facă să degeri. Locatarii au ajuns să se întrebe, pe bună dreptate, de ce mai sunt cu facturile la zi, dacă nu beneficiază de un minim de civilizaţie.

Un drum înfundat

Autorităţile caută soluţii, dar până acum nu pare că se conturează rezolvarea problemei. ”O opţiune ar fi izolarea instalaţiei respectivului imobil şi racordarea la un punct termic al Societăţii Electrocentrale. Pentru asta este nevoie de un acord din partea instituţiilor de învăţământ pe terenul cărora ar urma să treacă noua instalaţie”, spune purtătorul de cuvânt al Societăţii Calorgal, Mihai Costache.

Problema e că se poartă discuţii interminabile pe plan local, pentru a se amenaja noua conductă, dar până acum nu se evidenţiază niciun semn pozitiv. Colegiul “Mircea Eliade”, pe unde ar trebui să treacă noua conductă, s-a debranşat de la sistemul centralizat de termoficare şi îşi amenajează centrale pe gaz. Directorul unităţii şcolare, Adrian Diacănu, a declarat  că ”în punctul termic din cadrul unităţii şcolare se fac lucrări pentru montarea de centrale pe gaz. Lucrările sunt în plină desfăşurare, au termen de finalizare sfârşitul lunii decembrie 2017. Deci nu se pune problema să mai rămânem la sistemul centralizat. Varianta este imposibilă”.

E foarte posibil ca în acest ritm să vină primăvara şi poate că atunci blocul cu pricina din Galaţi va avea căldură. De la natură…

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu