După oaie, ministrul Agriculturii promovează porcul

După oaie, ministrul Agriculturii promovează porcul
01 decembrie 2017 Printează articolul

După oaie, pentru care a făcut o întreagă apologie, ministrul Agriculturii promovează porcul. După ce a promoat oaia, ministrul Agriculturii, Petre Daea, îşi îndreaptă atenţia către porci. Aflat la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naţionale, oficialul a anunţat că fermierii vor primi gratuit purcei din rasele Bazna şi Mangaliţa, considerate rase indigene. Astfel, este în curs de punere în practică un program de stimulare a creşterii purceilor din aceste două rase. Totodată, crescătorii de porci vor primi şi subvenţii din partea statului.

Precizări oficiale

„Va continua şi programul de creştere a porcilor, pentru a spori efectivele de animale, iar pentru această zonă suntem deja cu un proiect de act normativ în faza de avizare la ministerele de linie privind porcul de rasă indigenă. Sunt cele două rase, Mangaliţa şi Bazna, care au fost abandonate în ultima perioadă de timp, dar din fericire câţiva oameni în ţara aceasta, care au avut dragoste faţă de acest animal, faţă de aceste rase, le-au păstrat. Avem deja un efectiv redus, dar pe care îl susţinem în aşa fel încât efectivul să crească şi apoi să distribuim carnea de porc Bazna şi de porc Mangaliţa. Este un program care va suscita interes”, e convins ministrul.

Obligaţia crescătorilor

Cei care vor prelua aceşti purcei în mod gratuit vor avea apoi obligaţia să dea jumătate din efectivul ajuns la maturitate către procesatori, la un preţ stabilit chiar la începutul programului.

„Va fi subvenţie pentru crescători, se vor da purcei gratuit la cei care doresc să crească porci şi aceşti porci care vor fi crescuţi în gospodăriile populaţiei, într-o raţie furajeră pe care o ştiu cei care au crescut dintotdeauna aceste rase. Ei primesc gratuit având apoi obligativitatea ca jumătatea din efectivul pe care noi îl dăm ca şi efectiv pentru creştere să fie preluat apoi de procesatori la preţuri stabilite în momentul în care se distribuie aceşti purcei” a precizat ministrul.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu