Deversare accidentală dintr-un iaz de decantare în aprpiere de Baia Mare

Deversare accidentală dintr-un iaz de decantare în aprpiere de Baia Mare
20 octombrie 2017 Printează articolul

Mining Watch România anunţă că s-a produs o deversare accidentală dintr-un iaz de decantare în aprpiere de Baia Mare. Mai exact, în apropiere de Baia Mare a avut loc o nouă deversare accidentală la iazul de decantare de la Bozânta. Din datele comunicate până acum de autorităţi, acest accident a avut loc în noaptea de 16 spre 17 octombrie. Nu se cunoaşte, în schimb, cantitatea deversată.

“Din discuțiile avute cu autoritățile am aflat că dimensiunea conului de evacuare era de 120 de metri și că se estimează că debitul a ajuns până la aproximativ 100 litri/secundă. Volumul de apă și steril evacuate a depășit capacitatea canalelor de refulare, astfel că a ajuns pe un teren deținut de Remin, iar de acolo în pârâul Bozânta și ulterior în râurile Lăpuș și Someș. Deversarea a durat peste 12 ore și, potrivit comunicatului oficial, „evacuarea de apă și steril a fost oprită în cursul nopții de 17 octombrie”. După calculele noastre, volumul evacuat a fost de ordinul miilor de metri cubi”, declară Roxana Pencea Brădățan, reprezentant al Mining Watch România.

Probleme multe, soluţii puţine

Mining Watch România arată în continuare că iazul de decantare de la Bozânta aparţine companiei miniere Remin SA. Sterilul acestui iaz conţine metale grele, de pildă mangan, cupru şi fier, în concentraţii apreciabile.

Potrivit aceleiaşi surse, în judeţul Maramureş există 17 iazuri de decantare şi aproximativ 300 de halde de steril. Acestea reprezintă efecte ale unor vechi exploatări miniere din zonă. Ecologizarea iazurilor şi haldelor înseamnă o investiţie uriaşă, de 91 de milioane de euro, aşa cum arată estimările făcute în ultimii ani. Problema estă că autorităţile au alocat până acum sume insignifiante pentru acest scop.

Mining Watch România reprezintă o reţea de organizaţii neguvernamentale care susţin autorităţile locale în efortul de a stopa acele exploatări miniere care se dovedesc distructive pentru mediu. Această reţea monitorizează avizele emise de autorităţi pentru diverse exploatări şi semnalează problemele apărute în acest domeniu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu