“Deliciul Mihaelei”, la Botoşani. Cum se construieşte din trandafiri un brand

“Deliciul Mihaelei”, la Botoşani. Cum se construieşte din trandafiri un brand
11 octombrie 2017 Printează articolul

“Deliciul Mihaelei”, la Botoşani sau cum se construieşte din trandafiri un brand. O poveste plecată din vremea şi grădina bunicilor. 

O întâlnesc pe Mihaela, cu tot cu dulceţurile sale, în Bucureşti. Venită tocmai de la Botoşani. Mă invită să gust din mulţii trandafiri transformaţi în aromă de o nobleţe deosebită.

Lumea petalelor de trandafiri

Vorbeşte despre grădina bunicilor. Pe vremea când femeia de azi, din faţa mea, era un copil. Se desfăta cu dulceaţa din petale fine şi colorate de trandafiri. Preparată aşa cum s-a făcut prin locurile acestea dintotdeauna, după reţete transmise din generaţie în generaţie. Nu e grădină în partea asta de ţară care să nu înflorească vara, şi nici casă unde borcanele să stea prea mult goale, căci gospodinele ştiu să transforme bogăţia naturii în darul cel mai de preţ al papilelor gustative.

Din propriile economii 

Dar vremurile acelea s-au dus, ale bunicilor, deja plecaţi. Mihaela îmi spune că şi în amintirea lor nu a vrut să lase pământul să plângă prea mult. Ea, technician în proiectare la bază, decide cu trei ani în urmă să dea un nou sens existenţei sale. Şi îşi investeşte economiile în 500 de butaşi de trandafiri, răspândiţi pe 15 arii, cât are terenul lăsat de la bunii săi. Acolo, în comuna Manoleasa, satul Iorga, e înmiresmatul teritoriu. S-a pus pe îngrijit florile astea, ca pe nişte copii. Trebuie să ai grijă de ele tot timpul anului, să faci felurite lucrări de întreţinere, să Ie protejezi de dăunători. Apoi e culesul, urmat de o serie de operaţiuni prin care petalele intră în a doua lor viaţă, apetisantă.

Atestat tradiţional

Mihaela Rusu, cu domiciliul în Iaşi, dar cu sufletul mai la nord, unde se agaţă harta-n cui, îmi spune că tot ce a realizat până acum are la bază o cheltuială de 3.000 de euro. Amenajând, în plus, bucătaria special dotată cu toate ustensilele necesare, ca să poată obţine avizele de conformitate. Construieşte un brand, “Deliciul Mihaelei”, acelaşi nume având în coadă şi “ro”, pe pagina de Internet, adică https://deliciulmihaelei.ro/, denumirea similară existâd şi pe Facebook. Pentru dulceaţa sa de trandafiri obţine în 2016 atestat de produs tradiţional.

Fără datorii

Chiar o întreb dacă nu a vrut să apeleze la un împrumut bancar ori la fonduri europene şi îmi zice că nici pomeneală de aşa ceva. A preferat să-şi spargă propria puşculiţă, de-o viaţă, şi să rişte atât cât să stea doar cu grija banilor ei, nu şi a datoriilor pe care le-ar avea faţă de alţii.

Câştig reinvestit

E prea devreme să spună că se poate trăi din aşa ceva. Anul trecut, dulcea producţie a încăput în 2.000 de borcane. Pe care le comercializează prin târguri sau în cadrul unor mici magazine de prin toată ţara, cele care acceptă în vitrina lor produsele tradiţionale. “Ce câştig reinvestesc”, aşa că un profit pe care să-l ducă acasă nici nu încape în discuţie.

Cheltuieli curente

Mica sa afacere are tot timpul nevoie de îmbunătăţiri. A cumpărat o motocoasă şi o motoprăşitoare. Fiecare sezon îşi cere propriile recipiente pentru produsul finit. Te costă şi drumurile prin diverse oraşe, expunându-ţi marfa în faţa potenţialilor clienţi, ca şi acum, în Capitală. Ar vrea să-şi facă publicitate, dar pentru aşa ceva nu are încă resursele necesare.

Pasiunea merită susţinută

O văd pe femeia aceasta cu câtă pasiune îmi descrie zbuciumul ei şi îmi dau seama că face parte din miile de mici şi inimoşi truditori din spaţiul românesc, cel mai adesea anonimi, care merită să fie susţinuţi. Chiar şi un asemenea articol poate să pună umărul la dezvoltarea unui vis pe care îl consider frumos.

Lumea ei

Aflu şi despre alte produse, apa, ceaiurile şi oţetul, toate trăgându-şi seva din delicata floare. “Trandafirul este, după fructele de pădure, cel mai bun antioxidant. Recomandat în arsurile gastrice. Are un conţinut important de vitamina C”, îmi descrie Mihaela o lume cu totul aparte. Lumea ei.

 

 

 

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu