De Ziua Marinei, accesul publicului este permis pe toată faleza

De Ziua Marinei, accesul publicului este permis pe toată faleza
13 august 2017 Printează articolul

De Ziua Marinei, care se sărbătorește pe 15 august, de Sfânta Maria, accesul publicului este permis pe toată faleza Comandamentului Marinei din Constanța, fără restricțiile anilor trecuți. De altfel, permiterea accesului pe toată faleza Comandamentului Marinei se va face numai după controlul fiecărui spectator. Anul acesta se așteaptă ca cel puțin 10.000 de spectatori (turiști și localnici) să fie prezenți la spectacolul de Ziua Marinei.
Pentru a ajunge pe promenada Cazinoului din Constanța, zona în care vor avea loc demonstrațiile navale și exercițiile militare, spectacorii vor fi nvoiți să treacă prin trei filtre consecutive ale jandarmilor. Tocmai din acest motiv, cei care vor să se bucure de spectacolul de Ziua Marinei sunt sfătuiți să vină de la ora 8:00 dimineața si să aibă răbdare. Așa cum se mai întâmpla și de parada de 1 Decembrie, la București, nici aici nu va trece nimeni de filtre fără să fie  neverificat. Cum este firesc, este interzisă intrarea cu obiecte contondente, arme neletale sau letale.

Peste 3.000 de militari participă la exercițiile de Ziua Marinei

La exercițiile de anul acesta, potrivit Statului Major al Forțelor Navale, peste 3.000 de militari sunt implicați în exercițile de Ziua Marinei.  Festivitățile vor începe la ora 09:55, cu intonarea Imnului Național, timp în care pe catargul de pe faleză va fi ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre. De asemenea, la bordul navelor, militarii vor arbora pavilionul, geacul și Marele Pavoaz. Momentul solemn va fi urmat de salutul celor 21 de salve de tun, ce se vor auzi din Portul Tomis.

Vor urma cuvântul de deschidere și discursurile oficialităților, apoi, după retragerea de pe faleză a fanfarei militare și a gărzii de onoare, se va permite accesul publicului alături de marinarii militari.

La ora 10:20, concomitant cu serviciul religios se vor depune ancore de flori pe mare, în amintirea tuturor marinarilor care și-au pierdut viața în apele mărilor și oceanelor, iar la ora 10:45 își va face apariția din larg și Zeul Neptun. Apariția lui Neptun va fi marcată de  mijloacele de semnalizare acustică ale navelor și spectacolul de artificii de zi de, pe digul din Portul Tomis.

Deschiderea exercițiilor, la ora 10:50

Deschiderea exercițiilor de Ziua Mariei 2017 va fi făcută la ora 10:50 de salutul elicopterului Puma Naval, din care  cinci parașutiști militari purtând drapelele României NATO și UE vor fi lansați de la înălțime. La începutul festivităților, pe acorduri de vals se vor mișca remorcherele multifuncționale Voinicul, Vânjosul și Vârtosul,  dansul vaselor fiind urmat, la ora 11:05, de salturile scafandrilor Forțelor Speciale efectuate din două elicoptere Puma Naval și două ambarcațiuni rapide.

După spectacolul scafandrilor, publicul va fi impresionat de zborul celor șase avioane de vânătoare. Acestea vor trece pe deasupra dispozitivului de nave și vor executa atac cu bombe. Pentru prima dată, printre avioanele de vânătoare vor fi și două Typhoon. Atacul avioanelor de vânătoare va fi respins de instalațiile artileristice anti-aeriene de la bordul navelor din larg. Vor urma  exercițiu de căutare și atac submarin inamic, cu  lansare de geamandură reactivă hidroacustică,  torpile și bombe reactive. De la ora 11:30, spectacolul din fața falezei se va intensifica, fiind o adevărată desfășurare de forte de pe apă și din aer.  Nu vor lipsi exercițiile de combatere a imigrației ilegale pe mare, în care vor fi implicate navele Gărzii de coastă, inclusiv recuperarea și salvarea oamenilor căzuți în apă. De la exerciții nu va lipsi nici Fregata „Regele Ferdinand”.

Exercițiile militare se vor încheia la ora 12:45, pe acordurile muzicii militare a Forțelor Navale. Atracția Zilei Marinei se va muta, de la ora 12:00, în Portul Tomis, unde se vor avea loc tot felul de jocuri marinărești. Iubitorii muzicii militare nu vor trebui să rateze concertul extraordinar de pe faleza Cazinoului, care va începe la ora 20:00. Seara se va încheia cu deja binecunoscuta retragere cu torțe a marinarilor militari. De la ora 22:00, aceștia vor putea fi admirați pe itinerariul Vraja Mării- Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu – Prefectura Constanța.

Restricții de circulație

Ca în fiecare an, și de Ziua Marinei 2017 vor fi restricții de circulație. Primăria Constanța le recomandă constănțenilor și turiștilor care participă la Ziua Marinei să folosească mijloacele de transport în comun. În cazul în care vor alege autoturismele pesonale, atunci vor trebuie să respecte  indicațiile forțelor de ordine și restricțiile de circulație. Accesul auto va fi închis/restricționat în zona peninsulară în intervalul 14.08.2017, ora 07:00 – 15.08.2017, ora 24:00, astfel: str. Traian – Poarta 3, str. Traian – Poarta 1, str. Termele Romane de la intersecția cu str. Traian, Bd. Tomis de la intersecția cu str. Traian, str. Ecaterina Varga de la intersecția cu str. Negru Vodă, str. Mircea cel Bătrân de la intersecția cu str. Negru Vodă.

Sursa foto: Forțele Navale Române

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu