Cum au ales românii oaia, în ziua lansării programului iniţiat de Ministerul Agriculturii

Cum au ales românii oaia, în ziua lansării programului iniţiat de Ministerul Agriculturii
26 octombrie 2017 Printează articolul

În cele ce urmează o să vă arăt cum au ales românii oaia, în ziua lansării programului iniţiat de Ministerul Agriculturii. De când transhumanţa nu mai e posibilă, oile pot ajunge până la Bucureşti doar plutind în turmele de ceaune fumegând a tocană. Astfel a fost lansat programul “Alege oaia”, al Ministerului Agriculturii.

Ţepuşele

Nici nu pătrunsesem încă în vastul teritoriu expoziţional al Romexpo, că din depărtare se ridicau rotocoale de fum, prefigurând ospăţul gratuit promis de Federaţia Crescătorilor de Ovine.

Un rug imens fusese ridicat încă de dimineaţă, deasupra sa fiind plantate exemplare dezbrăcate de blană, trase în ţepuşe de aproape doi metri, cărate până în locul purificării de bărbaţi vânjoşi. Fiecare apariţie de asemenea factură e îndelung savurată de mulţimea, din ce în ce mai numeroasă, a pofticioşilor.

Două corturi

Dintr-un cort alăturat, mai degrabă milităros, prin culoarea întunecată, răsună munca de neoprit a cuţitelor care porţionează măruntaiele viitoarelor sosuri, aşezate în castronaşe din plastic. Mai în spate, aproape ferit de privirile populare, o altă construcţie ad-hoc, din acelaşi tip de foaie subţire, dar albă, ca de nuntă, în interiorul căreia se zăresc mese dichisite şi pahare cu picior.

“Nu ne-am dezbărat încă de protocol”, zice cu năduf un hâtru. Dar, în acelaşi timp, priveşte cu simpatie la silueta domniţelor, îmbrăcate în port popular, plăcut zâmbitoare, care aşteaptă înalţii oaspeţi cu tăvi pe care dansează degetare cu palincă, slăninuţe şi pâine. Un zid al camerelor de luat vederi se aşează de jur-împrejurul focului înteţit.

O declaraţie plutind în văzduh

Muzica porneşte la un moment dat. Fete şi flăcăi cântă şi dansează, veniţi în cadrul unor ansambluri populare din câteva zone ale ţării. E vestită astfel apariţia ministrului Agriculturii, Petre Daea. Doar îi aud vocea, vorbind la microfon, declaraţia fiindu-i amplificată în difuzoare. Pentru că altfel e greu să vezi ceva în marea de siluete, care mai de care dorind să se ducă în faţă, să iasă la rampă, fără să ştie exact de ce. Cuvintele ministeriale se termină repede. O referire la viitoarele pieţe specializate, în fiecare capitală de judeţ, dedicate ovinelor, mai precis produselor finite. Se spune ceva despre piaţa Obor, unde peste câteva zile va fi un prim eveniment prin care bucureştenii vor fi îndemnaţi să aleagă oaia.

La izvor

Apoi începe festinul. A spune că se stă la coadă e prea mult. Fiecare apucă după cum i-a fost norocul. Sau inspiraţia, dacă s-a aflat mai aproape de izvorul străchinilor. Văd că se filmează de zor în cortul alb, reflectoarele sunt aprinse, microfoanele pornite, semn că încoronatele capete se află la datorie. Se zvonise că ar veni chiar şi niscaiva lideri din Parlament.

Recomandări oficiale

Stau pe o bordură şi citesc un pliant al Ministerului Agriculturii despre consumul de carne de oaie. Ajung la “sfaturi pentru înlăturarea mirosului pregnant de oaie”. Primul pas e să elimini, cu un cuţit, grăsimea de pe bucata de carne. Apoi o ţii într-un litru de apă, cel mult patru ore. Altă recomandare, din acelaşi registru, e să adaugi multe condimente. Şi suc de lămâie. Pentru frăgezire, păstraţi carnea într-o marinată, peste noapte. Marinata să aibă la bază vin, oţet, suc de lămâie, plante aromate sau condimente. Adăugaţi şi un pic de ulei. Pe aceeaşi hârtie, lucioasă, văd şi o reţetă de stufat de miel. Nu v-o mai spun şi p-asta. Studiaţi şi voi, singuri, problema. Oricum, eu mă dau în vânt numai după brânza de oaie. Recunosc!

 

Foto: Dan Gheorghe


 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu