Creşterea economică, o iluzie. România, codaşă la calitatea vieţii

Creşterea economică, o iluzie. România, codaşă la calitatea vieţii
22 noiembrie 2017 Printează articolul

Creşterea economică este doar o iluzie. Şi asta deoarece România este codaşă la calitatea vieţii. Datele Eurestat pe anul 2016 arată că 38,8% din populaţia României se află în pragul sărăciei şi al excluziunii sociale. Pe de altă parte, aproape 24% dintre cetăţenii acestei ţări spun că în cursul anului trecut starea lor materială a suferit schimbări negative. Situaţia în care se află România e îngrijorătoare, având în vedere că media europeană în privinţa riscului de sărăcie e de 23,5%.

Lipsuri grave

Dincolo de cifrele seci, riscul de sărăcie este legat de faptul că foarte multe familii din ţara noastră nu mai sunt capabile să susţină cheltuieli neaşteptate. Aşadar nu au bani albi pentru zile negre, cum se spune. Apoi aceste familii nu au fondurile necesare nici pentru a pleca în vacanţă. Nu dispun de bani pentru a putea să achiziţioneze bunuri de folosinţă îndelungată, precum un televizor sau o maşină de spălat. Şi nici nu sunt capabile să pună pe masă în fiecare zi o mâncare din care să nu lipsească în special carnea.

Louinţa e un lux

Pentru români, în special cei tineri, locuinţa este încă un lux. Aşa se face că 48% din populaţia acestei ţări locuieşte în case supraagomerate. Deci cel puţin două generaţii sub acelaşi acoperiş. În condiţiile în care media în UE, din acest punct de vedere, este de numai 16,8%. Un alt aspect e legat de faptul că 14% din populaţia României nu are suficienţi bani pentru asigurarea judicioasă a căldurii în propria locuinţă.

Fără canalizare

Dincolo de toate, un element este de departe cel mai complicat. Anume că 30% din totalul populaţiei acestei ţări nu are apă curentă şi canalizare. Suntem la o distanţă considerabilă faţă de media europeană, unde procentul legat de acest aspect e de numai 1,9%.

O concluzie

Şi când te gândeşi la rapoartele oficiale, cele care arată că România are în prezent cea mai mare creştere economică din Europa, fiind la acest capitol pe locul trei în lume, nu ştii unde e creşterea economică. Ne întrebăm unde e creşterea aceea, dacă în viaţa reală oamenii simt că situaţia lor materială e din ce în ce mai grea. De unde se vede că între realitate şi statistici e o imensă diferenţă.

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu