Cod ruşu de caniculă în 19 judeţe. Ne coacem la 42 – 44 de grade Celsius

Cod ruşu de caniculă în 19 judeţe. Ne coacem la 42 – 44 de grade Celsius
30 iunie 2017 Printează articolul

Potrivit avertizării meteo emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, care a instituit cod roşu de caniculă în 19 judeţe din sudul, sud-estul şi nord-estul ţării, precum şi Capitala, mâine, 1 iulie 2017, între orele 10:00-21:00, ne coacem la 42 – 44 de grade Celsius, temperatură înregistrată la umbră. Temperaturile resimţite vor fi însă mult mai mari, în unele zone putând ajunge chiar la 58 de grade Celsius, după cum subliniază specialiştii ANM. Tot mâine sunt emise şi coduri portocaliu şi galben pentru alte zone ale ţării.

COD ROȘU

Sâmbătă, 1 iulie, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în municipiul București și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42…44 de grade. Indicele de temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

COD PORTOCALIU

În cursul zilei de sâmbătă (1 iulie), în județele Tulcea, Constanța, Brașov, Covasna, Botoșani, cea mai mare parte a județelor Mehedinți, Gorj și Suceava, precum și în nordul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău și vestul județelor Vrancea, Bacău și Neamț, disconfortul termic se va menține accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 36 și 38 de grade, iar în zona montană vor fi cu mult mai ridicate decât normele perioadei.

COD GALBEN

În județele Mureș, Harghita, Sibiu, nordul județelor Mehedinți și Gorj și vestul județului Suceava, disconfortul termic va fi ridicat, iar temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 și 36 de grade.

După caniculă, vijelii ploi torenţiale şi grindină

Imediat ce vom scăpa de caniculă, vremea se va schimba radical şi de la soare torid vom trece la alte fenomene extreme.

În după-amiaza zilei de sâmbătă și în noaptea de sâmbătă spre duminică (1/2 iulie), local în nordul, centrul și nord-estul țării, precum și în zona de munte, mai ales în Carpații Orientali,  instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se vor semnala vijelii, grindină și averse torențiale.
Duminică, 2 iulie, în sudul țării vor mai fi temperaturi maxime în jurul a 35 de grade la amiază, dar spre seară și noaptea instabilitatea atmosferică se va accentua, iar în Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei vor fi averse torențiale, vijelii și grindină și se vor cumula cantități importante de apă.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu