Ce s-a schimbat? Doi ani de la tragedia din clubul “Colectiv”

Ce s-a schimbat? Doi ani de la tragedia din clubul “Colectiv”
30 octombrie 2017 Printează articolul

Au trecut deja doi ani de la tragedia din clubul bucureştean “Colectiv”, în urma căreia 65 de oameni au murit. Pe 30 octombrie 2015, un incendiu declanşat de artificiile din club a provocat cea mai mare tragedie din România ultimelor decenii.

Singurele certitudini din aceşti doi ani sunt legate de durerea familiilor care şi-au pierdut rudele ori prietenii. Dar şi durerea supravieţuitorilor care s-au luptat zi de zi cu moartea, unii dintre ei supuşi complexelor tratamente în ţară, alţii în străinătate.

Primele concluzii ale anchetelor

Cât priveşte stabilirea clară a vinovăţiei, se ştie doar că nimeni nu a fost condamnat încă pentru ceea ce s-a întâmplat atunci. Au fost deschise anchete împotriva patronilor clubului, patronilor firmei de artificii, ale unor funcţionari din diverse instituţii. Dosarele lor au ajuns ulterior în instanţă. Şi cam atât.

Rechizitoriul procurorilor referitor la patronii clubului arată că aceştia „au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol pirotehnic în incinta acoperită a clubului”.

Pe de altă parte, firma care a furnizat artificiile a fost acuzată de faptul că a furnizat pentru acel spectacol din „Colectiv” materiale pirotehnice care erau adaptate numai pentru spaţii deschise.

Carenţe mari

Opinia publică a reacţionat vehement imediat după producerea tragediei, în condiţiile în care apăruseră deja informaţii despre corupţia şi nepăsarea autorităţilor cu privire la modul în care sunt organizate şi funcţionează o serie de cluburi, aşa cum este şi cel în care s-a produs tragedia. La presiunea zecilor de mii de protestatari ieşiţi în stradă, Guvernul condus de Victor Ponta a demisionat în data de 4 noiembrie. Tot atunci şi-a dat demisa şi primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, clubul „Colectiv” aflându-se în această zonă administrativă.

Tragedia din acel club a scos la iveală grave probleme cu care se confruntă România. Spitalele de la noi au mari carenţe în ceea ce priveşte tratarea oamenilor cu arsuri foarte grave. Spitalele nu au nici capacitatea de a prelua un număr mare de răniţi într-un timp foarte scurt. Nu mai spunem de faptul că mulţi pacienţi au fost transferaţi în străinătate după ce starea lor de sănătate s-a agravat în România. Cele mai grave acuzaţii din acest punct de vedere au vizat bacteriile din spitale care i-au afectat pe unii dintre supravieţuitorii din „Colectiv”.

Pe de altă parte, anchetele declanşate în cluburile din Bucureşti au scos la iveală faptul că multe dintre aceste localuri nu aveau autorizaţii de funcţionare şi nu îndeplineau nici măcar minimele norme de siguranţă pentru clienţi. Multe dintre ele, în special din zona centrală a Capitalei, se aflau la subsolul unor imobile, fără suficiente căi de evacuare, în caz de accident, mai ales de incendiu. O serie de spaţii de acest fel şi-au încetat ulterior activitatea.

Ce urmează?

Anul trecut, pe 28 martie, a fost înfiinţată „Asociația Colectiv GTG 3010”, al cărei obiectiv este să lupte pentru apărarea drepturilor tuturor celor care au fost afectaţi de tragedia din 30 octombrie 2015. Asociaţia este condusă de Eugen Iancu. Anul acesta, în luna iulie, încă un supravieţuitor din infernul din Colectiv a decedat. Este a 65-a victimă.

Ar trebui ca societatea românească, în ansamblul ei, să tragă nişte concluzii de pe urma tragediei din urmă cu doi ani. Despre felul în care este organizată şi cât de clară este răspunderea fiecăruia faţă de el însuşi şi faţă de toţi cei din jurul său. Pentru ca, în final, asemenea tragedii să nu se mai repete niciodată în ţara asta. Oare e posibil?!…

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu