Ce însemn credeţi că revine pe stema României din 2018? 

Ce însemn credeţi că revine pe stema României din 2018? 
22 decembrie 2017 Printează articolul

Ce însemn credeţi că revine pe stema României din 2018 este o întrebare cu un răspuns simplu. De fapt, însemnul care va reveni pe stema României, de la 1 ianuarie 2018 este Coroana Regală. De la 1 ianuarie 2018 se vor schimba sigilile instituţiilor, iar BNR va tipări noi bancnote şi monede cu noua stemă.

„Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, iată descrierea noii steme a ţării, după cum arată legea promulgată de preşedintele României.

De altfel, stemei actuale, comparativ cu cea din perioada interbelică, considerată ca fiind simbolul heraldic al Casei de Hohenzollern, deci un simbol regalist, îi lipseşte coroana de pe capul acvilei. În realitate, eliminarea coroanei a fost eliminată dintr-o eroare, coroana care încununa acvila României fiind, de fapt, Coroana de Oţel, adică însemnul independenţei dobândite în anul 1877. După cum spune istoricul Ioan Ban, „Coroana de oţel a fost turnată din ţeava unui tun turcesc, capturat în Războiul de Independenţă”. Dar, ca să păstrăm adevărul istoric, coroana tot însemnul regal rămâne. Să ne amintim că primul rege, Carol I, a fost înoronat în 1866, deci înaintea Războiului de Independenţă de la 1877.

În perioada comunistă, de asemenea, stema a fost schimbată. Pe atunci, stema Republicii Socialiste România reprezenta câteva spice de grâu şi o sondă de petrol pe fundalul pădurilor şi Munţilor Carpaţi, în spatele cărora se vede soarele. Acum, dacă ne gândim mai bine, nici stema din perioada comunistă nu mai este de actualitate. Spicele, ca spicele, dar sondele de petrol sunt tot mai rare, şi de fapt le-am dat spre exploatare companiilor străine, iar pădurile, de asemenea, sunt făcute praf şi exploatate la maxim, adică făcute surcele, tot de o firmă străină. Singurul neciopârţit din stema comunistă rămâne soarele, dar acolo nu e meritul nostru. Dacă puteam, sigur nici din soare nu mai rămânea mare lucru.

Anunţul BNR

Ca urmare, toate autorităţile centrale şi locale sunt obligate, de la 1 ianuarie anul viitor, să schimbe sigiliile. Vor fi arborate totodată pe clădirile publice steaguri ale României cu noua stemă.

Azi, Banca Naţională a României a anunţat, la rândul său, că tot de la 1 ianuarie 2018 va tipări noile bancnote şi monede cu stema nouă a ţării, având Coroana pe capul acvilei. Toate celelalte elemente grafice şi de siguranţă ale bancnotelor şi monedelor vor rămâne neschimbate.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu