Când e cald, când e frig, când plouă, când e soare. E vremea Babelor

Când e cald, când e frig, când plouă, când e soare. E vremea Babelor
29 februarie 2020 Printează articolul

Când e cald, când e frig, când plouă, când e soare, deci e vremea Babelor. Vă spunem cum vor fi Babele şi cum să le alegem. Asemeni mărţişoarelor, Babele vin tot din vechime, din tradiţia populară.

Baba Dochia își leapădă cojoacele

Credința populară la români spune că Babele sunt legate de Baba Dochia, cea care aduce iarna. Nu, nu vă speriaţi, nu vine iarna! Din 1 martie și până pe 9 martie Baba Dochia își tot aruncă din cojoace, câte un cojoc în fiecare zi. Cu fiecare cojoc lepădat, Baba Dochia devine mai slabă și în final moare. Astfel, iarna ne părăseşte şi lasă locul primăverii.

Bătrânii sunt de părere că cele 9 zile sunt şi un etalon pentru tot restul anului, pentru cum ne va fi nouă, ca indivizi, ce stare sufletească vom avea. În funcție de cum va fi vremea din ziua aleasă, între 1 și 9 martie, aşa ne va fi şi nouă. De exemplu, dacă Baba noastră va fi într-o zi cu soare, vreme frumoasă vom avea un an bogat, în care totul ne va merge din plin. Dimpotrivă, dacă Baba aleasă va pica într-o zi cu vreme urâtă, nori atunci se spune că vom fi supărăcioși, morocănoși și mohorîți, asemeni Babei pe care am ales-o. O a treia variantă ar fi ca Baba aleasă să pice într-o zi în care va ploua sau va ninge. Ei bine, nu vă speriaţi, va fi semn de bogăţie şi de multe realizări în timpul anului.

Cum ne alegem Baba?

În tradiția populară, Baba se alege în două feluri. Ştiţi dumneavoastră, vorba aceea, “Câte bordeie, atâtea obiceie”!. Dar,  să revenim.  Prima variantă de a ne allăege Baba este foarte simplă, adică alegem Baba aşa cum vrem. Singura condiţie ste ca Baba să fi fost aleasă înainte de 1 martie. O a doua variantă este ca Baba să se aleagă în funcție de ziua de naștere. Astfel, persoanele născute între 1 și 9, indiferent de lună, vor avea Baba potrivit zilei de naștere. Persoanele a căror zi de naștere este după data de 10, deci data nașterii este formată din două cifre, vor însuma cele două cifre și suma rezultată va fi data Babei lor. De exemplu, o persoană născută pe 12 decembrie va avea Baba pe 3 martie (12 înseamnă 2+1 = 3).

Tradițiile Babelor, specifice zonelor

Tradiţiile legate de Babe sunt diferite în funcție de zonă. Şi nu doar ca denumire, ci și ca număr și obiceiuri. În Muntenia sunt 12 Babe, nu 9 ca în restul ţării, iar în Maramureş s-a perpetuat obiceiul ca în primele zile ale lui martie ușile să fie bătute, ca iarna să plece din casă şi să facă loc anotimpului cu temperaturi mai blânde. Vremea capricioasă a începutului de primăvară i-a făcut pe cei din Ardeal să numească Babele Vântoase. Indiferent de tradiții și zone, pe lângă obiceiul de a oferi un mărţişor și să-ți alegi Baba este un obicei specific românesc care nu trebuie uitat. Indiferent cât de urâtă va fi Baba, ziua respectivă va fi frumoasă şi luminoasă, mai ales că în fiecare zi putem să primim un mărţişor sau un bucheţel de flori delicate, de primăvară.

Babele – şi mai calde, şi mai reci, după spusele meteorologilor

Dacă e să privim la prognoza meteo, aproape că nu vom mai avea nici un mister despre cum va fi Baba aleasă. Cele mai plăcute Babe par a fi cele din 2 şi 3 martie, când vremea se va încălzi în toată ţara, ajungând spre 20-21 de grade în sudul şi estul ţării. Sunt posibile şi ceva precipitaţii. Vremea se încălzeşte şi, cu fiecare zi ce trece, primăvara devine tot mai puternici şi Baba Dochia pleacă! Sperăm!

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu