Biserica înghiţită de la Bezid, reconstruită în mijlocul apelor

Biserica înghiţită de la Bezid, reconstruită în mijlocul apelor
02 octombrie 2017 Printează articolul

Vechea biserică din Bezid, judeţul Mureş, care a fost înghiţită de lacul de acumulare de la Bezid, va fi refăcută pe acelaşi amplasament, în mijlocul apelor. Istoria recentă a satului Bezid e cunoscută prin faptul că fosta localitate a fost înghiţită de apele barajului de acumulare dat în folosinţă în 1989. Barajul a fost construit pe valea pârâului Cuşmed, aproape de confluenţa cu râul Târnava Mică, având rolul de a proteja contra inudaţiilor localităţile din aval.

Locuitorii din Bezidul Vechi au fost strămutaţi, în acest fel apărând Bezidul Nou. Lacul de acumulare a acoperit casele din vechiul sat, nu şi turla bisericii romano-catolice. Aceasta a rămas mult timp ca o pecete a vechiului sat. Numai că apa a săpat încet, dar sigur, la temelia lăcaşuşlui, încât turla s-a prăbuşit în urmă cu trei ani. A fost o mare dezamăgire atât pentru oamenii din zonă, cât şi pentru numeroşii turişti care vin în partea asta de ţară.

Plan ambiţios

Lucrurile însă ar putea să se schimbe în viitorul apropiat, în condiţiile în care a apărut o lăudabilă iniţiativă de reconstruire a bisericii, pe acelaşi amplasament, deci în mijlocul lacului. Scopul va fi acela de a oferi turiştilor posibilitatea să vadă nu numai lăcaşul de cult, dar şi de a ajunge la el, pentru că proiectul cuprinde şi o pasarelă între malul lacului şi viitoarea construcţie.

Asociaţia „Bezidul Nou” şi Primăria oraşului Sângeorgiu de Pădure au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru îndeplinirea acestui ambiţios proiect. Potrivt agenţiei Agerpres, reprezentanţii Primăriei Sângergiu de Pădure estimează că întregul proiect presupune o investiţie de 250.000 de euro. Pentru fundaţia bisericii e nevoie de folosirea unor tehnologii şi materiale speciale, în acest fel fiind asigurată stabilitatea şi consolidarea întregului ansamblu. Corpul bisericii va fi ridicat, fiind amplasat în aşa fel încât podeaua să se afle mereu deasupra nivelului apei, oricât ar creşte la un moment dat lacul de acumulare. Turla va fi reconstruită în totalitate. Pentru a se asigura accesul de pe mal spre biserică se va construi o pasarelă, a cărei lungime va fi de peste 20 de metri.

Scop turistic

“Asociația Bezidul Nou și Primăria doresc să reconstruiască acea bisericuță, nu pentru a se sluji în ea, ci pentru turiști. Așa înghițită de ape cum era, era un punct de atracție, însă în urma unei furtuni puternice, aceasta s-a prăbușit. Se dorește reconstruirea acelei biserici așa cum era, iar pentru accesul turiștilor se va construi un pod. Dacă vom reuși să reconstruim bisericuța, în turn vom amenaja o expoziție”, a spus Átyin Kata, purtător de cuvânt al Primăriei din Sângergiu de Pădure. De precizat că acest oraş se află la aproximativ doi kilometri distanţă de lacul de acumulare.

Merită totodată consemnat că primii oameni care au donat bani pentru acest proiect sunt cei care au locuit cândva în vechiul sat Bezid, azi înghiţit de ape. Ceea ce demonstrează că refacerea bisericii nu are doar conotaţii strict turistice. E vorba în primul rând de un priect de suflet pentru localnici. Veşti bune vin şi din Ungaria. O serie de administraţii locale au anunţat că strâng bani pentru refacerea bisericii din Bezid.

Sursa foto: http://www.infopensiuni.ro


  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu