Asia Fest. Cum am călătorit câteva ore printre aromele şi siluetele Asiei

Asia Fest. Cum am călătorit câteva ore printre aromele şi siluetele Asiei
25 noiembrie 2017 Printează articolul

Asia Fest şi cum am călătorit câteva ore printre aromele şi siluetele Asiei. Culorile tari domină aerul prin mişcările ample ale dansatorilor, muzica răsună la cotele cele mai înalte ale coardelor vocale, iar mâncărurile trimit valuri de arome să pustiască orice cotlon al neiniţiaţilor. Asia e greu de înţeles sub toate aspectele sale, îţi trebuie răbdare şi deschidere către nou, pentru că altfel poate să te sperie vulcanul care te ia prin suprindere. Am fost pentru câteva ore la AsiaFest, un exerciţiu demn de a pune imaginaţia bucureştenilor în mişcare.

Poveşti de dragoste

Cântăreţii şi dansatorii din China au fost pentru mine o descoperire. Nu mai văzusem până acum asemenea spectacol. Costumele se joacă pur şi simplu cu ochii privitorilor. Doi bărbaţi cântă arii din opere într-un stil al îmbinării între tânguire şi vioiciune. Pentru fiecare melodie au avut alt costum. Nici nu ştiu când aveau timp să se schimbe atât de repede.

Chipurile lor sunt acoperite cu ceea ce la prima vedere pare o mască, dar dacă te uiţi mai bine întrevezi machiajul desăvârşit executat, fără să lase loc nici celei mai mici grimase. La rândul lor, femeile îşi lasă siluetele subţiri să tresalte sub faldurile ţesute din vise, mişcările desenând, cu debordantă naturaleţe, numai intuite poveşti de dragoste.

Un campion. La Kendama

Las de-o parte mirajul şi mă îndrept spre un cu totul alt domeniu, al jocului care a câştigat de ceva timp încoace atenţia puştimii şi nu numai, Kendama. Aflu despre un concurs naţional care va avea loc cu ocazia acestui festival, unde în preliminarii au participat tineri din mai mult de 30 de oraşe ale României. Ba chiar cei din branşă se mândresc cu faptul că la noi în ţară ar fi cea mai mare comunitate dedicată acestui teribil fenomen, raportându-ne la numărul de locuitori, în comparaţie cu alte state. Aşa o fi, chiar nu mă pricep la domeniul ăsta. Oricum, pasionaţii trebuie să ştie că din juriul care va superviza competiţia românească face parte campionul mondial pe anul trecut, respectiv vicecampionul din acest an, un băiat de 16 ani din Hawaii, Bryson Lee pe numele său.

Marea de condimente

     

Cea mai mare jale pentru papilele gustative începe odată cu tejghetarii care te îmbie spre bucătăriile dominate de neaşteptate condimente. De data asta, nu mai poate fi vorba de nicio întrecere, pentru că nu ai cum să dai un premiu anume bucatelor libaneze, turceşti, chinezeşti, indiene ori japoneze. Fiecare îşi prezintă universul, complet diferit de cel al vecinilor, un singur element unindu-le, ispita.

Altfel de îngheţată

Am văzut mai departe un fel de îngheţată, din Thailanda, preparată pe o tigaie oţelită. Plita are temperatura de 25 de grade, sub zero. Ai zice că e coca frământată de gospodinele noastre. Numai că meşterul se joacă atât de repede cu pasta asta, pe care o întinde, o strânge şi o rulează până când devine suficient de supusă pentru a-şi câştiga dreptul de a fi gustată.

Bogăţia lumii

Coreenii nu se lasă nici ei mai prejos. Au venit să ne înveţe cum se pictează evantaiele, dar şi tehnica decorării lampioanelor. Turcii te îmbie cu deja celebra cafea la nisip. Ca să nu mai spun de panoplia dulceţurilor orientale. E clar că nu te mai dai plecat. Dincolo de toate, ai ocazia să vezi cât de frumoasă este lumea asta, tocmai prin neaşteptatul care se pricepe de minune să te scoată din rutină. Concluzionând, nu veţi regreta dacă veţi petrece câteva ore la Asia Fest, în Pavilionul C 3 de la complexul expoziţional Romexpo.

 

Foto: Dan Gheorghe

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu