Apă sfinţită la robinet, în localităţi din Prahova şi Dâmboviţa

Apă sfinţită la robinet, în localităţi din Prahova şi Dâmboviţa
09 ianuarie 2018 Printează articolul

Apă sfinţită la robinet, în localităţi din Prahova şi Dâmboviţa. Da, nu este o glumă, este o realitate. E greu să iei într-un anume fel această ştire. Apa sfinţită vine la robinet, acasă. Asta se va întâmpla până pe 14 ianuarie într-o serie de localităţi din judeţele Prahova şi Dâmboviţa. După ce preotul a sfinţit o acumulare de apă de la un baraj.

Se schimbă obiceiurile

Unii vor spune că sunt evitate astfel cozile din faţa bisericilor. Alţii se întreabă dacă apa aceasta mai poate fi folosită şi pentru spălat. Că dacă e sfinţită e un păcat să te speli cu ea pe corp. Ori să speli rufele. Agheasma e pentru băut.

Trăim noi în era angrosismului, e drept, dar până şi lucrurile sfinte se dau la grămadă?! Sigur că nimeni nu va putea să spună vreodată dacă apa dintr-un baraj care alimentează nişte oraşe, odată sfinţită, va căpăta acele proprietăţi tămăduitoare, aşa cum sunt ele evocate în scripturi.

Pe de altă parte, suntem martori ai evoluţiei, apar noi obiceiuri, cele vechi sunt uitate. Unii ar putea spune să fim deschişi la nou. Rămâne de văzut cine crede cu adevărat în aceste transformări.

La barajul Paltinu

Cert este că preotul din comuna Lunca Mare a făcut o slujbă, de Bobotează, la barajul Paltinu, aflat pe Valea Doftanei. Acest baraj alimentează o serie de localităţi din judeţele Prahova şi Dâmboviţa, precum Moreni sau Ploieşti.

Astfel, credincioşii au la robinet, zilele acestea, apă sfinţită. Slujba a avut loc în incinta staţiei de tratare a apei. De aici pleacă spre localităţile din aval o cantitate de trei metri cubi de apă pe secundă. La acest baraj e deja o tradiţie ca apa să fie sfinţită de Bobotează. De 18 ani se fac asemenea slujbe, a spus Gheorghe Poienaru, şeful sistemului de aducţiune de la Voila-Paltinu.

Adevărul este că, dincolo de ceea ce scrie în cărţi, mai important e ce crede fiecare în sufletul său. Apa oricum este sursa cea mai de preţ a vieţii. Miracolul e în fiecare din noi.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu