De unde cumpărăm pomi. Ia bradul de Crăciun, neamule!

De unde cumpărăm pomi. Ia bradul de Crăciun, neamule!
06 decembrie 2017 Printează articolul

Ia bradul de Crăciun, neamule! Cam asta se aude zilele acestea prin Capitală şi toate pieţele din oraşe. Pieţele Bucureştiului au fost deja inundate de brazi. Sunt însă şi alte puncte de interes pentru comercianţii de sezon, precum staţiile de metrou. Şi aici sunt expuşi pomii de Crăciun. Preţurile sunt pentru toate buzunarele. Cele mai ieftine exemplare sunt la 30 de lei. Cele mai scumpe ating 300 de lei. Dacă vorbim de brazi, pentru că molizii sunt şi mai ieftini. Cu zece lei poţi cumpăra un exemplar, e drept, fără pretenţii de frumuseţe.

După ochi

Comercianţii fac tarifele mai degrabă după ochi, judecând în funcţie de amploarea coroanei şi de înălţimea tulpinii. Nu în ultimul rând, contează dacă bradul e autohton sau din import. Evident că cei din import sunt mai scumpi.

Brazii sunt fie tăiaţi, fie scoşi din pământ cu tot cu rădăcină şi puşi în ghivece. Cei care cumpără bradul cu tot cu rădăcină pot să planteze pomul în curtea casei, după ce trec sărbătorilor. Acesta e sfatul vânzătorilor. Contează însă un lucru esenţial, anume dacă bradul se va adapta climei de la câmpie, în cazul în care vorbim de Bucureşti. Nu mai spunem de noxele specifice Capitalei.

Statistici

În Piaţa Obor sunt brazi româneşti în ghiveci care pot să coste chiar şi 150 de lei. Cei din import provin din Ungaria, Austria sau Danemarca. Cei mai ieftini pot fi achiziţionaţi contra sumei de 60 de lei.

Cine nu are un buget prea mare pentru pom, se poate duce spre varianta mult mai ieftină a molidului, adică cel mult 20 de lei. Sunt şi molizi atât de slăbuţi încât mai mult de zece lei nu merită să dai pe ei.

Regia Naţională a Pădurilor “Romsilva” anunţase încă de acum o săptămână că în acest sezon va aduce pe piaţa românească 82.800 de pomi de Crăciun, dintre care 69.000 de brazi şi 13.000 de molizi.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu