14 lucruri pe care probabil nu le ştiaţi despre Valentine’s Day

14 lucruri pe care probabil nu le ştiaţi despre Valentine’s Day
08 februarie 2018 Printează articolul

Cum nu mai este mult până la Ziua Îndrăgostiţilor (Valentine’s Day), iată 14 lucruri pe care probabil nu le ştiaţi despre Valentine’s Day. Ziua Îndrăgostiţilor (Valentine’s Day) are loc  o singură data pe an, pe 14 februarie, și, de regulă, este prezentată ca o sărbătoare comercială de anvergură. Cu toate acestea, Ziua Îndrăgostiților este mult mai mult decât o sărbătoare comercială.

1. Rădăcinile Valentine’s Day, destul de întunecate.

Ziua pe care astăzi o ştim sub denumirea Valentine’s Day are rădăcini destul de întunecate.

Istoricii cred că Valentine’s Day (Ziua Îndrăgostiților) a început de fapt în Roma Antică şi a fost ca un festival de fertilitate păgână numit Lupercalia. Acel festival, sinistru pur şi simplu, a inclus sacrificarea animalelor și biciuirea femeilor acoperite cu piele de animale până când sângerau, pe atunci acel lucru semnificând fertilitatea lor. Ce romantic!?

2. În anii 1300, a devenit oficial o sărbătoare asociată iubirii și romantismului.

Sărbătoarea a fost creștinată – nu mai sunt sacrificate animale – și a fost sărbătorită la jumătatea lunii februarie, deoarece mulți au crezut că păsările și-au început sezonul de împerechere pe 14 februarie. Din acest motiv, porumbeii sunt adesea asociați cu dragostea.

3. Sfântul Valentin nu însemna doar o singură persoană.

De fapt, ar fi putut fi doi sau trei “fondatori” ai Valentine’s Day. Totuşi, cel mai comun „fondator” al Zilei Îndrăgostiților a fost Sfântul Valentin, care l-a sfidat pe împăratul Claudiu al II-lea. La acea vreme, Claudiu a interzis căsătoria, deoarece credea că îi distrăgea pe tinerii soldați. Valentine s-a simțit puțin diferit, astfel că a căsătorit ilegal cuplurile de tineri, până când a fost prins şi condamnat la moarte. Până la execuţia sa, cuplurile tinere l-au vizitau în celulă şi i-au adus flori și felicitări. Care a fost ziua în care a murit? 14 februarie. Aşa se crede.

În istorie au existat însă mai mulţi Sfântul Valentin, inclusiv un papă, care a slujit doar 40 de zile, în 827.

4. Primele mesaje de Ziua Îndrăgostiţilor au fost trimise în secolul al XV-lea.

Dar abia în secolul al XVII-lea oamenii au început să schimbe felicitări și scrisori. Felicitările de Ziua Îndrăgostiților au început să fie produse în masă abia în anii 1840.

5. Astăzi este o afacere destul de mare.

Aproximativ 55% dintre americani celebrează Valentine’s Day (Ziua Îndrăgostiților) și cheltuiesc aproximativ 18,2 miliarde de dolari pe an, inclusiv peste 1,7 miliarde de dolari doar pentru bomboane. În medie, bărbații cheltuiesc 150 de dolari de Ziua Îndrăgostiților. Femeile sunt mai puţin generoase, acestea cheltuind, în medie, doar 74 de dolari pentru cadouri de Ziua Îndrăgostiților. Ridicaţi şi dumneavoastră potul, doamnelor!

6. Americanii trimit în fiecare an 141 de milioane de felicitări de Ziua Îndrăgostiților.

Ziua Îndrăgostiţilor reprezintă mai mult decât oricare altă sărbătoare, cu excepția Crăciunului. Cei care primesc, anual, cele mai multe felicitări de Ziua Îndrăgostiților sunt profesorii (foarte curios!), urmaţi de copii, mame și soții.

7. Și aproape 9 milioane de americani vor cumpăra cadouri sau felicitări pentru câinii lor.

Hei, totuşi şi prietenii blănosi au nevoie de dragoste, nu-i aşa?

 

8. Bomboanele în formă de inimioară (Necco Sweethearts), pe care sunt inscripţionate mesaje de dragoste, au fost inventate în 1866.

Fiecare cutie cu bomboanele inimioare (Necco Sweethearts) conţine aproximativ 45 de cuvinte – inclusiv „Dragoste adevărată”, „Hug Me” (“Îmbrăţişează-mă”) și „You Rock” (“Eşti tare”), dar puteți să şi personalizaţi inimioara voastră.

De altfel, în jur de 10 declaraţii noi se adaugă în fiecare an.

9. Prima cutie de bomboane de ciocolată în formă de inimă a fost comercializată în 1868.

Astăzi, mai mult de 36 de milioane de cutii de bomboane de ciocolată în formă de inimă sunt vândute în fiecare an.

10. Mai mult de 8 miliarde de Necco Sweethearts (bomboane – inimioare dulci cu mesaje de dragoste) sunt fabricate în fiecare an.

Și pentru a face faţă cererilor, Necco începe producţia imediat de a doua zi după ce s-a încheiat 14 februarie, adică chiar din 15 februarie, pentru a avea timp suficient pentru următorul Valentine’s Day. Şi cum termenul de valabilitate al unei cutii cu astfel de bomboane de ciocolată în formă de inimioare este de cinci ani, nu trebuie să vă faceţi griji şi deci puteţi oferi o cutie care v-a rămas de anul trecut şi nu aţi dat-o cadou.

11. Florile, cel mai popular cadou de Ziua Îndrăgostiților. 

Florile sunt urmate de ciocolată și apoi de bijuterii. Americanii trimit mai mult de 220 de milioane de trandafiri în fiecare an, iar pe 14 februarie se vor logodi câte șase milioane de cupluri.

Trebuie remarcat că luna februarie este cea mai populară lună după decembrie pentru cererile în căsătorie.

12. Cererea de prezervative creşte substanţial în luna februarie.

Potrivit datelor furnizate de Durex, cel mai mare producător de prezervative, vânzările de prezervative cresc în luna februarie, în apropierea Zilei Îndrăgostiţilor, cu aproape 20-30 la sută. Şi totuşi, cu toată creşterea consumului de prezervative, în luna martie creşte şi vânzarea la testele de sarcină (!?). În luna martie se vând cele mai multe teste pentru depistarea sarcinii, mai multe decât în orice altă lună din an.

13. Dantela este frecvent utilizată în decoraţiunile pentru Ziua Îndrăgostiților.

Dantela sugerează prinderea inimii unei persoane ca într-o plasă, deci cucerirea inimii cuiva.

14. Ziua Îndrăgostiţilor (Valentine’s Day) este sarbatorită diferit în jurul lumii.

Multe țări din America Latină știu sărbătoarea ca “el día de los enamorados” (ziua iubirii) sau “día del amor y la Amistad” (ziua iubirii și prieteniei).

În Japonia, Ziua Îndrăgostiţilor este celebrată doar de femei, care oferă dulciuri bărbaților din viața lor, calitatea ciocolatei indicând sentimentele lor adevărate, potrivit publicaţiei “Fortune”. Pe 14 martie, bărbații le întorc favoarea, celebrând „Ziua Albă”, sărbătoare din ce în ce mai populară.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu