Securitatea reţelelor de calculatoare, de la minute la milisecunde

Securitatea reţelelor de calculatoare, de la minute la milisecunde
13 septembrie 2017 Printează articolul

Securitatea reţelelor de calculatare a devenit primordială într-o lume care depinde tot mai mult de acest vast domeniu. Nu de puţine ori s-a întâmplat ca importante servicii publice ori ale unor companii private care deservesc milioane de oameni să treacă prin perturbări de funcţionare din diverse cauze. Mai mult, specialiştii atrag atenţia că administrarea reţelelor e încă făcută manual, ceea ce poate conduce la erori umane.

Cinci ani de studiu

Tocmai în acest context este important de semnalat că Universitatea Politehnică din Bucureşti a câştigat un proiect în valoare de 1,3 milioane de euro destinat studiului securităţii reţelelor de calculatoare. Proiectul va fi pus în aplicare de Facultatea de Automatică şi Calculatoare, mai precis de o echipă formată din şase cercetători, dintre care trei doctoranzi şi un postdoctorand, coordonator fiind Costin Raiciu, conferenţiar în cadrul Catedrei de Calculatoare a Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul UPB.

Practic, în următorii cinci ani, cât va dura acest proiect de cercetare, specialiştii români vor identifica şi pune în aplicare, în urma unor complexe cercetări, acele metode prin care să fie eliminate erorile apărute în reţelele operaţionale IT.

Explicaţii tehnice

„Propunerea noastră urmăreşte să obţină reţele care sunt garantat corecte: operatorul reţelei specifică proprietăţile pe care se aşteaptă ca reţeaua să le îndeplinească şi sistemul nostru va monitoriza în timp real reţeaua pentru a se asigura că aceste proprietăţi sunt tot timpul adevarate. La nivel înalt, sistemul va “audita” modificarile făcute de operator şi/sau factori externi (alte routere din Internet) pentru corectitudine, în timp real, şi va permite aceste modificări doar dacă sunt corecte. Deşi sistemul este foarte simplu la nivel conceptual, implementarea sa este foarte anevoioasă pentru că verificarea corectitudinii trebuie făcută în milisecunde (astăzi durează minute/ore), şi sistemul trebuie integrat în reţeaua actuală, fără a necesita schimbări masive de echipament. Greul proiectului urmăreşte să rezolve aceste probleme”, a spus coordonatorul proiectului, profesorul  Costin Raiciu.

La nivel European se pune problema implementării unor garanţii de corectitudine în reţelele de calculatoare. CORNET – Provably Correct Networks – este un proiect finanţat de European Research Council (ERC), în valoare de 1,325 milioane euro.

 

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu