Aproape 40.000 de absolvenţi de liceu susţin bacalaureatul de toamnă

Aproape 40.000 de absolvenţi de liceu susţin bacalaureatul de toamnă
19 august 2017 Printează articolul

Aproape 40.000 de absolvenţi de liceu susţin bacalaureatul, sesiunea de tomană (august-septembrie 2017) a examenului de maturitate începând luni, 21 august, cu proba scrisă la Limba şi literatura română – proba E)a).
Marţi, 22 august, va avea loc proba E)b) – Limba şi literatura maternă, iar miercuri, 23 august, se va desfășura proba E)c) – proba obligatorie a profilului. Probele scrise se încheie joi, 24 august, cu proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d).

Peste 14.000 de candidaţi din seriile anterioare

Pentru susţinerea examenului de bacalaureat în această a doua sesiune s-au înscris 39.435 de absolvenţi de liceu. Din totalul candidaţilor înscrişi, 24.690 provin din promoţia curentă, iar 14.745 sunt din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, cei 39.435 de absolvenţi înscrişi (din toate promoţiile) sunt distribuiţi astfel:
• 37.138 – forma de învăţământ zi;
• 1.036 – forma de învăţământ seral;
• 1.261 – forma de învăţământ frecvenţă redusă. Reamintim că în prima sesiune, cea din iulie, au fost declaraţi respinşi 34.690 de candidaţi (din toate promoţiile).

Probele orale, după cele scrise?!

Spre deosebire de anii trecuţi, la această sesiune de toamnă probele orale se vor desfăşura după încheierea celor scrise. Explicaţia de la Ministerul Educaţiei Naţionale, cum că această modificare are în vedere faptul că sunt candidaţi din seriile anterioare, deci care au prins alte forme de organizare a examenului, este pur şi simplu penibilă. Şi anul trecut, de exemplu, în sesiunea de toamnă au participat candidaţi din seriile anterioare. De fapt, programarea probelor orale după susţinerea celor scrise demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, faptul că probele orale sunt doar de umplutură, fără nici o relevanţă şi care nici nu contează în formarea mediei de la bacalaureat. Este doar un act de prezenţă, aşa cum am mai scris. O totală pierdere de vreme şi fonduri alocate inutil, fonduri cu care s-ar putea face alte lucruri. Prevederea din regulament, „candidatul care refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că nu a susţinut proba” nu are nici o valoare. Profesorii, indiferent de cât de nepregătit ar fi candidatul, tot îi oferă acestuia nivelul de competenţă mediu. Dacă probele orale ar fi reale şi nu o figuraţie penibilă, ar lăsa mulţi absolvenţi de liceu pe dinafară. Este suficient să vedem că numărul liceenilor agramaţi este tot mai mare. Şi atunci ne întrebăm, cum primesc şi acel minim nivel de competenţă „mediu”?

Calendar probe orale

Proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) începe vineri, 25 august, și continuă luni, 28 august. Tot luni este programată și proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B). Evaluarea competenţelor digitale (proba D) se va derula în zilele de 29 și 30 august, urmând ca evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) să se desfășoare în zilele de 30 și 31 august.
Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea unui nivel de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu.
Reamintim faptul că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
• susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
• susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea;
• obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Primele rezultate, pe 1 septembrie

Afişarea primelor rezultate (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00) se vor face în data de 1 septembrie. Rezolvarea contestaţiilor este programată pentru intervalul 2-5 septembrie, afişarea rezultatelor finale urmând a se face în 6 septembrie.
În conformitate cu prevederile metodologice, în urma evaluării lucrărilor contestate „nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, prin nota acordată la contestații.” Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestații este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferență între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu