8 medalii la Olimpiada de Matematică pentru Fete

8 medalii la Olimpiada de Matematică pentru Fete
18 aprilie 2016 Printează articolul

La a V-a ediţie a Olimpiadei Europene de Matematică pentru Fete (European Girls’ Mathematical Olympiad/EGMO), care a fost organizată chiar de ţara noastră, la Buşteni, România a obţinut opt medalii (5 medalii de argint şi 3 de bronz). Fiind ţară organizatoare, România a avut dreptul să înscrie în concurs două echipe, fiecare formată din câte 4 eleve. Toate cele 8 componente ale României au fost premiate, cea mai râvnită medalie, aurul, lipsind însă din palmaresul fetelor noastre.

Peste jumătate dintre participante au fost premiate

La ediţia din acest an a olimpiadei, la care au participat 143 de fete, peste jumătate dintre ele au fost premiate, fiind acordate 81 de medalii şi patru menţiuni de onoare. Din totalul medaliilor, 16 au fost de aur (cu un total între 42 şi 27 de puncte), 30 de argint (cu un total între 26 şi 17 puncte), 35 de bronz (cu un total între 16 şi 11 puncte) şi patru menţiuni de onoare. Cea mai bună participantă din acest an a fost Maria Dmitrieva din Federaţia Rusă (foto), care a obţinut medalia de aur, cu un total de 42 de puncte. Rusoaica a fost urmată de Feyza Duman din Turcia (medalie de aur şi un total de 40 de puncte), locul trei, în ordinmea punctajului, fiind ocupat de Violeta Naydenova din Bulgaria (medalie de aur cu un total de 38 de puncte). Lista completă a fetelor medaliate a această a V-a ediţie, inclusiv a ţărilor de unde provin, precum şi punctajul obţinut sunt disponibile pe site-ul oficial al EGMO, la adresa https://www.egmo.org/egmos/egmo5/scoreboard/.

Palmaresul României

8 medalii la Olimpiada de Matematică pentru Fete

Aşa cum spuneam, palmaresul României la această a V-a ediţia a totalizat opt medalii de argint şi de bronz. Cele cinci medalii de argint au fost cucerite de Ioana Alexandra Teodorescu (clasa a XI-a), Raluca Cobzaru (clasa a XII-a), Clara Maria Dima (clasa a IX-a), Lenca Iarina Cuturela (clasa a IX-a) – eleve la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, respectiv Doina Chiroiu (clasa a X-a/Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti). Cele trei medaliile de bronz au fost obţinute de Andreea Dima (clasa a X-a/Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti), Ramona Deaconu (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din Slatina) şi Ana Maria Radu (clasa a X-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti).
Deşi titulatura te-ar duce cu gandul că la această olimpiadă ar participa doar fete din ţări din Europa, în realitate competiţia este deschisă fetelor din toată lumea. Astfel, la competiţia din acest an participat 143 de fete din 38 de ţări din toată lumea (statele noneuropene au, în general, statut de invitat).
Echipele României au fost coordonate de Maria Romina Ivan (medaliată la această olimpiadă în anii anteriori) – actualmente studentă la Universitatea din Cambridge, Hajnalka Csapó – profesor la Colegiul „Marton Aron” din Miercurea Ciuc şi Sena Azis – profesor la Şcoala Gimnazială nr. 56 din Bucureşti.
Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (EGMO) este un concurs internaţional similar ca structură cu Olimpiada Internaţională de Matematică (două probe scrise, susţinute în două zile consecutive) şi o echipă este compusă din 4 eleve.
Mai multe imagini de la ceremonia de premiere, dar şi de festivităţile de deschidere şi închidere ale olimpiadei sunt disponibile pe pagina de facebook a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România: https://www.facebook.com/ssmr.ro.

adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu