ULBS, gazda Concursului Studențesc ”Traian Lalescu”

ULBS, gazda Concursului Studențesc ”Traian Lalescu”
17 mai 2016 Printează articolul

Cea de a noua ediție a Concursului Studențesc ”Traian Lalescu”, ediţia a IX-a, se va desfășura în perioada 19-21 mai la Facultatea de Stiinte din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu (ULBS).
Concursul se va deschide oficial vineri, 20 mai, la ora 9:00, în Aula Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, iar festivitatea de premiere este programată în data de 21 mai, ora 9:30, în Aula ”Avram Iancu” a Facultății de Litere, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Concursul Studențesc ”Traian Lalescu” s-a desfăşurat prima dată în anul 1962.

Istoricul competiţiei

Concursul studenţesc de matematică ”Traian Lalescu”,ce poartă numele eminentului matematician şi inginer, recunoscut pe plan internaţional, Traian Lalescu (1882-1929), reuneşte anual studenţi ai facultăţilor de matematică-informatică şi tehnice din întreaga ţară.
“Ediţia din acest an poate fi considerată a IX-a de la reluarea desfăşurării fazei naţionale a Concursului, în 2008, după o perioadă de aproape 20 de ani în care au avut loc doar faze locale ale competiţiei. Universitatea Politehnica Bucureşti a găzduit ediţiile 2008 şi 2009, Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iaşi a primit participanţii ediţiei 2010, Universitatea Maritimă din Constanţa a desfăşurat ediţiile 2011 şi 2012, ediţia 2013 a poposit în capitala Unirii, Alba Iulia, la Universitatea 1 Decembrie 1918, cea din 2014 a fost găzduită de Universitatea de Vest din oraşul de pe Bega, Timişoara, editia din 2015 s-a desfasurat în Braşov, în organizarea Universităţii Transilvania, iar editia 2016 are loc, iată, la Sibiu, la Universitatea “Lucian Blaga”.”, se spune într-un comunicat al Fundaţiei “Traian Lalescu”, pe site-ul http://traianlalescu.com, care este şi sursa fotografiei.

Patru etape

La concursul din acest an s-au înscris 83 de studenți, de la 13 universități, din următoarele şapte centre universitare: București, Iași, Cluj, Constanța, Timișoara, Craiova și Sibiu.
Concursul se desfăşoară pe următoarele secţiuni:
Secţiunea A – profil teoretic, anul I şi II – pentru studenţi de la facultăţile de matematică şi informatică.
Secţiunea B – profil electric, anul I – pentru studenţi de la facultăţile de automatică şi calculatoare, fizică, electronică, inginerie electrică, electrotehnică, energetică, inclusiv departamentele cu predare în limbi străine, cu aceste profile.
Secţiunea C – profil neelectric – pentru studenţi de la facultăţile cu profil de ştiinţe aplicate, mecanic, chimie, transporturi, metalurgie, construcţii, economic (de toate formele), biologie, inclusiv departamentele cu predare în limbi străine, cu aceste profile.
Secţiunea D – profil inginerie, anul II – pentru studenţi de la facultăţile cu profil din domeniul ştiinţelor inginereşti.

Antrenament pentru competiţiile internaţionale

Concursul are rolul nu doar de a sprijini performanţa la nivel universitar şi de a îi stimula pe tineri în studiul aprofundat aa matematicii, ci şi de a-i antrena pe participanţi în vederea obţinerii de performanţă la sesiunile ştiinţifice şi în competiţiile de matematică studenţeşti internaţionale. Astfel, concursul poate fi considerat o olimpiadă studenţească naţională de matematică ce pregăteşte şi selecţionează cei mai buni concurenţi pentru competiţia internaţională SEEMOUS – South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students (Olimpiada de Matematică a Studenţilor din Universităţile din Europa de Sud-Est).
Fundaţia Traian Lalescu acordă studenţilor câştigători premii constând în diplome, obiecte si bani.
“Această tradiţie va continua, desigur, şi în acest an” – subliniază doamna Ecaterina Smaranda Lalescu.

adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu