Târgul Iniţiativelor Civice, un spaţiu al ideilor de solidaritate umană

Târgul Iniţiativelor Civice, un spaţiu al ideilor de solidaritate umană
29 septembrie 2017 Printează articolul

Târgul Iniţiativelor Civice, un spaţiu al ideilor de solidaritate umană, este un altfel de târg, în care întâlneşti idei de solidaritate şi oameni implicaţi în acţiuni civice. Astfel poate fi definit Târgul de Iniţiative Cetăţeneşti. Este a patra ediţie, în acest an organizată pe 30 septembrie la Cărtureşti, Grădina Verona.

Multe probleme, multe idei

Nu mai puţin de 19 grupuri civice care activează în diverse cartiere ale Bucureştiului îşi vor prezenta cu această ocazie activitatea. Sunt manifestări ale solidarităţii care au fost impulsionate, de-a lungul timpului, de CeRe : Centrul de Resurse pentru Participare Publică şi de Reţeaua Civică Bucureşti.

Oamenii din aceste grupuri, din diverse pături sociale, de diverse meserii, au înţeles că numai uniţi pot rezolva nişte probleme din comunitatea lor. Că numai prin unitate vocea lor va fi auzită de autorităţile locale. Şi au fost, ani la rând, o serie întreagă de momente în care cetăţenii au cerut autorităţilor să rezolve situaţii dintre cele mai diverse, de la construirea unor clădiri în spaţii inadecvate la distrugerea unor parcuri sau zone verzi dintre blocuri. Lista problemelor e foarte lungă.

Exemple de solidaritate

Iată în continuare câteva din aceste grupuri de iniţiativă care vor particpa la ediţia din acest an a Târgului, aşa cum sunt prezentate de CeRe.

Grupul de Iniţiativă Civică Sala Palatului. Locuitorii din zona Sala Palatului, Cişmigiu, Universitate se opun proiectului construirii de unei parcări subterane sub Sala Palatului.

Floreasca Civică. Grupul acţionează pentru protejarea spaţiilor verzi din parcuri şi între blocurile din acest cartier.

Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu. Propune îmbunătăţirea calităţii vieţii în zona din jurul parcului Cişmigiu.

Grupul de Iniţiativă Civică Bucureştii Noi. Acţionează pentru reabilitarea Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu.

Iniţiativa Domneşti. Grupul e preocupat de transparentizarea decizională a administraţiei locale în relaţie cu locuitorii comunei Domneşti.

Asociaţia Iniţiativa Prelungirea Ghencea acţionează pentru îmbunătăţirea infrastructurii din această zonă prin amenajarea de trotuare, piste de biciclete, staţii RATB, patru benzi de circulaţie şi pasaj subteran care să traverseze Şoseaua de Centură.

Asociaţia Cartierul Aviaţiei. Un grup care doreşte închegarea unei comunităţi active în acest perimetru.

Inițiativa AS – Acționăm pentru siguranță în universități. Un grup informal al studentelor din SNSPA care militează pentru prevenirea şi combaterea hărţuirii sexuale în universităţi.

Iniţiativa pentru Bragadiru. Grupul doreşte să convingă administraţia locală să adapteze infrastructura la tendinţa de extindere a oraşului Bragadiru.

Grupul de iniţiativă civică Lacul Tei e preocupat de îmbunătăţirea calităţii vieţii şi aspectului cartierului Lacul Tei.

În Cotroceni – Oameni, Idei, Poveşti. Un grup care din 2015 a devenit asociaţie, scopul fiind promovarea comunităţii din cartierul Cotroceni pe teme de urbanism, societate, cultură, arhitectură şi infrastructură.

Grow Up Romania. Grup de părinţi dornici să transforme Bucureştiul într-un oraş prietenos pentru copii, adică trotuare libere de maşini, toalete publice în parcuri, spaţii de joacă publice curate şi amenajate.

Iubim Sectorul 3. Grupul format în 2015 de cetăţeni nemulţumiţi de deciziile administraţiei locale.

Cruciada locatarilor. Grup preocupat de protejarea spaţiilor verzi dintre blocuri în cartierul Titan.

Grupul Parcul Herăstrău militează pentru respectarea statutului de zonă verde protejată şi monument istoric al Parcului Herăstrău.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu