NASA. Şapte elevi din Bucureşti, în finala unui concurs mondial

NASA. Şapte elevi din  Bucureşti, în finala unui concurs mondial
17 decembrie 2017 Printează articolul

Cîţiva elevi români uimesc NASA. Mai exact, şapte  elevi din Bucureşti au fost selectaţi şi au ajuns în finala unui concurs mondial. Şapte elevi ai Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală s-au calificat în finala unei competiţii internaţionale organizată de NASA. Competiţia numită „Zero Robotics” se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa şi Australia.

Un eveniment cu scop precis

Pe lângă NASA, organizatori ai concursului mai sunt şi Centrul ESTEC al Agenţiei Spaţiale Europene ESA şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT). Scopul competiţiei este unul cât se poate de pragmatic. Participanţii contribuie la programarea roboţilor SPHERES, aflaţi în faza experimentală, care se găsesc la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Între 10 şi 12 ianuarie va avea loc faza finală a concursului, care se va desfăşura în Italia, la Torino.

Cei şapte elevi şi profesorul lor

Cei şapte elevi de la clasa a X-a implicaţi în acest concurs sunt Coman Andrei, Crăciun Mihai,  Diaconu Andrei, Magan Alexandru, Popovici Robert, Stoica Alexandru,  Ulmeanu Vlad. Ei sunt coordonaţi de Ioana Stoica, profesor de Fizică, un om care de 20 de ani se dedică generaţiilor de elevi pe care le pregăteşte cu asiduitate.

”Nu te poți pregăti pentru concurs pe ultima sută de metri, este nevoie de o muncă  temeinică și continuă pe parcursul mai multor ani. Noi lucrăm în acest sens cu elevii, săptămânal în cadrul cercurilor și avem noroc de o echipă extraordinară de elevi, toți olimpici la matematică, fizică sau informatică, care au rămas în aceeași formulă încă din clasa a cincea, și acum, după atâția ani de pregătire, numele lor vor fi rostite de către adevărații astronauți de pe navetele NASA”, consideră Ioana Stoica.

Muncă asiduă

Rezultatul de acum al elevilor nu este nici pe departe o întâmplare. El are la bază ani de muncă, dar şi pasiunea pentru acest domeniu. Pasiune care le-a fost inspirată de nişte profesori competenţi şi dedicaţi meseriei lor. Elevii consideră că acest concurs este prilejul de a căpăta mai multă experienţă în domeniul de care se simt atât de atraşi.

”Este o experiență unică, a fost prima dată când am participat la o competiție atât de importantă, am avut emotii, nu aveam mari speranțe, dar am muncit foarte mult și suntem fericiţi că am reușit. Pregătirea noastra a început în urmă cu mulți ani. Pentru codul pe care l-am scris am muncit zilnic de la câteva ore în sus, chiar şi toată ziua. Acum, suntem pregătiți practic și moral pentru faza finală și desigur ne dorim să aducem titlul în România”, spune Alexandru Stoica, unul dintre membrii echipei.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu