E timpul mărţişorului, cel mai frumos simbol al primăverii

E timpul mărţişorului, cel mai frumos simbol al primăverii
28 februarie 2017 Printează articolul

În zilele dinaintea datei de 1 martie, mai ales dacă afară este şi o vreme călduţă, de primăvară, este o adevărată bucurie să umbli prin oraş şi să alegi un mărţişor, cel mai frumos simbol al primăverii.

În aceste zile, oferta de mărţişoare este extrem de generoasă şi pentru toate buzunarele, de la cele de tablă şi sticlă, la cele autentice, confecţionate din materiale textile, fire de lână sau mătase, la cele din metale şi pietre preţioase. Şi cum bucuria renaşterii naturii nu poate să nu fie însoţită şi de un bucheţel de ghiocei, un fir de lalea, frezie, zambilă sau o altă floare, plăcerea de a cumpăra femeii iubite din viaţa noastră – mama, bunica, sora, verişoara, iubita, prietena, soţia, doamna învăţătoare etc., cel mai frumos simbol al primăverii este cu atât mai mare.

Astăzi, înainte de 1 martie prin oraş era zarvă mare în jurul tarabelor cu mărţişoare şi al florăreselor. Şi cum a fost şi cald, deja unii bucureşteni au trecut la trening şi pantofi sport, cine voia să cumpere flori sigur pleca acasă şi cu câteva albinuţe din cele care parcă au invadat pieţele. 

În zonele în care se vindeau flori, era un adevărat zumzet, pe lângă sutele, poate chiar miile de albine uneori zumzăind şi câte un bondar. O atmosferă frumoasă, veselă şi caldă de primăvară, cu multe flori, mărţişoare şi albinuţe.

Ce simboliza mărţişorul în trecut

“În vechime, pe data de 1 martie mărţişorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor – fete şi băieţi deopotrivă. Şnurul de mărţişor, alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb şi rosu sau în alb şi negru reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Şnurul era fie legat la mână, fie purtat în piept. El se purta de la 1 martie până când se arătau semnele de biruinţă ale primăverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireşii, vin berzele sau rândunelele. Atunci, mărţişorul fie se lega de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc, fie era aruncat în direcţia de unde veneau păsările călătoare, rostindu-se: „Ia-mi negretele şi dă-mi albetele”., Alte legend populare spun că mărţişorul ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca oile la munte.” subliniază site-ul http://www.crestinortodox.ro.

E vremea babelor 

Timpul mărţişoarelor este, totodată, şi al Babelor, astfel că e vremea să o alegem şi pe a noastră. În tradiția populară, pentru alegerea Babei circulă două variante. Prima şi cea mai simplă este ca alegerea Babei să se facă după bunul plac, dar, evident, alegerea să se se fi făcut mai înainte cu câteva zile, până pe 1 martie. O a doua variantă este ca Baba să se aleagă în funcție de ziua de naștere. Astfel, persoanele născute între 1 și 9, indiferent de lună, vor avea Baba potrivit zilei de naștere. Persoanele a căror zi de naștere este după data de 10, deci data nașterii este formată din două cifre, vor însuma cele două cifre și suma rezultată va fi data Babei lor. De exemplu, o persoană născută pe 11 decembrie va avea Baba pe 2 martie (11 înseamnă 1+1 = 2).

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu