Compendiu introductiv, super-manualul de la clasa a V-a

Compendiu introductiv, super-manualul de la clasa a V-a
04 septembrie 2017 Printează articolul

“Compendiu introductiv pentru gimnaziu”, acesta e titul a ceea ce putem spune că va fi super-manualul de la clasa a V-a. În lipsa manualelor obişnuite, atât vor găsi elevii din prima clasă de gimnaziu pe băncile şcolii, când vor intra în clase, pe 11 septembrie.

Lecţii de sinteză

Compenidul introductiv cuprinde lecţii, de sinteză, care acoperă nu mai puţin de 12 discipline. Se întâmplă asta pentru că majoritatea manualelor propriu-zise pentru clasa a V-a nu au fost încă tipărite. Motivul e legat de hăţişul birocratic al licitaţiilor pentru cărţile şcolare.

Discipline fără manual

Super-manualul a fost elaborat de specialiştii Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei şi este menit să înlocuiască manualele lipsă în primele două luni ale noului an de învăţământ. Ca să dăm exemplu în legătură cu manualele care lipsesc, vom spune, aşa cum a precizat azi ministrul Educaţiei, Liviu Pop, în conferinţa de presă, că e vorba de cărţi de la disciplinele Matematică, Limba şi Literatura Română, limbi străine, Istorie, Geografie, Religie, Muzică, Educaţie Socială.

Soluţia de avarie ar putea continua

Ar trebui ca în două luni de la începerea noului anului şcolar manualele lipsă să ajungă în şcoli. Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care nu vor ajunge, Pop a răspuns că soluţia de avarie aplicată acum va fi continuată. Adică se va apela la modelul de super-manual. Dar cum super-manualul de la început de an e făcut să acopere lecţiile numai pentru primele două luni, tragem concluzia că după aceea va fi elaborat un nou compendiu. Ministrul nu a intrat în amănunte cu privire la această soluţie de avarie care ar putea fi aplicată peste două luni.

Cât a costat?

Cert este că 177.000 de elevi care intră acum în clasa a V-a vor avea parte de acest compendiu. Ministrul de resort a anunţat că mai mult de 83.000 de compendii au plecat spre 20 de judeţe ale ţării, fiind expediate prin Poşta Română. E vorba de judeţe din jumătatea de nord a ţării. Alte cărţi de acelaşi fel vor fi distribuite în zilele următoare. Câte un compendiu va intra şi în posesia profesorilor care predau la clasa a V-a.

Ministerul Educaţiei Naţionale a cheltuit pentru această operaţiune 732.000 de lei. Costul tipăririi unei asemenea cărţi a fost de patru lei, la care se adaugă 14 bani, transportul.

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu