Ce ne facem? Criză de directori în 1.536 de unităţi şcolare

Ce ne facem? Criză de directori în 1.536 de unităţi şcolare
09 august 2017 Printează articolul

Ce ne facem? Cu numai o lună înainte de începerea noului an de învăţământ, 1.536 de unităţi şcolare nu au director, deci este criză de directori. Anunţul a fost făcut azi de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, în cadrul unei conferinţe de presă.

 Ţară, ţară, vrem directori! De şcoli

Concursul de luna trecută, pentru ocuparea posturilor de directori de şcoli, s-a încheiat cu un rezultat deloc satisfăcător pentru sistemul educativ. Concret, erau libere la vremea respectivă 3.508 posturi de director, dar au fost ocupate numai 1.972 dintre acestea. Restul sunt şi în momentul de faţă vacante. În disperare de cauză, se poate spune, ministerul de resort anunţă acum că se va organiza o nouă sesiune. Dar nu se poate spune că va fi examen, un concurs. Nu, pentru că de data asta nu vor mai fi probe. Va fi doar un interviu, deci ceva cât mai simplu posibil. Pentru ca măcar în felul acesta posturile vacante să fie, în sfârşit, ocupate.

Asigurări ministeriale

“Aceste posturi se vor ocupa în perioada imediat următoare, pe o metodologie diferită faţă de tot ceea ce a însemnat până acum numirea directorilor de către inspectorii şcolari, în sensul în care se va face probă de interviu, în aşa fel încât până la începutul anului şcolar 2017-2018, toate cele 1,536 de posturi care nu sunt ocupate astăzi să fie ocupate de către profesori în urma interviurilor”, a dat asigurări Liviu Pop, ministrul Educaţiei.

Problemele  cele mai mari, în mediul rural

Dacă ne uităm la un alt aspect, ne dăm seama de ce atât de multe posturi de director au rămas fără deţinător. Din totalul celor vacante, 956 sunt în şcoli din mediul rural. Adică majoritatea. E şi normal să fie aşa, dacă ne gândim la viaţa pe care o au dascălii de la ţară. Cei mai mulţi obligaţi să facă naveta pe propriul buzunar, că primăria nu îţi decontează transportul. Şi acesta este doar unul dintre multele motive pentru care, în general, şcolile din mediul rural sunt neatractive pentru dascăli.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu