Avizarea şcolilor împotriva incendiilor, disperare pentru toată lumea

Avizarea şcolilor împotriva incendiilor, disperare pentru toată lumea
05 septembrie 2017 Printează articolul

Cu doar câteva zile înainte să sune clopoţelul autorităţile au descoperit că avizarea şcolilor împotriva incendiilor aduce la disperare pe  toată lumea.

Azi a fost un comandament al Capitalei unde s-a discutat situaţia şcolilor, înainte de începerea noului an de învăţământ. Au participat capii oraşului, în frunte cu Gabriela Firea. Unul dintre subiectele principale a fost legat de avizele de securitate la incendiu pe care le au, sau nu le au, instituţiile de învăţământ. Cele mai multe şcoli nu le au. Ei bine, acum, în baza noului an şcolar, autorităţile, inclusiv reprezentanţii ISU, discută despre modificarea cadrului legislativ, astfel încât procedura de avizare să nu mai fie atât de greoaie. Fraţilor, dar până acum ce aţi făcut?!…

Doar 44 de şcoli cu aviz

Din discuţiile comandamentului rezultă că la ora actuală numai 44 de şcoli din Capitală au aviz de securitate la incendii. Dintre cele 44, 22 sunt şcoli de stat, restul private. Asta, în condiţiile în care Bucureştiul are peste 400 de şcoli, licee şi grădiniţe care aparţin autrităţilor locale.

O mare de hârtii

Schimbul de opinii a scos în evidenţă şi faptul, relatat de primarii de sector prezenţi la reuniune, că procedura de avizare pentru siguranţa la incendiu e foarte greoaie. La rândul lor, cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă spun că nu au suficienţi oameni pentru inspecţiile din teren şi pentru studierea dosarelor. Daniel Vasile, din cadrul ISU, a spus că în acest an au fost depuse 193 de cereri pentru obţinerea avizului de siguranţă la foc şi 36 de cereri pentru autorizare de funcţionare.

Vedeţi deci că sunt avize şi autorizaţii, adică de două feluri. În fine, ca la români, să ne acoperim cât mai bine cu hârtii. Ultima cifră e şapte. Adică au fost eliberate numai şapte autorizaţii pentru securitate la incendiu. Specialistul de la ISU ne linişteşte totuşi, în sensul că şcolile fără avize şi autorizaţii nu reprezintă totuşi un pericol pentru copii. Asta ştim deja, că oricum majoritatea şcolilor din România funcţionează fără avize, şi sanitare, şi de siguranţă la incendiu, şi de toate. Acelaşi domn de la ISU propune autorităţilor din Bucureşti să vină cu propuneri de îmbunătăţire a cadrului legislativ, pentru ca procedura de avizare să meargă mai repede.

“Faptul că în acest moment acestor instituții de învățământ le lipsește această autorizație nu înseamnă chiar deloc că în acest moment copiii sunt în pericol”, a dat asigurări oficialul de la ISU.

La plimbare prin România

Pe aceeaşi temă, a încetinelii cu care se dau avizele, a vorbit şi primarul general Gabriela Firea, spunând că nu e normal ca un dosar depus la ISU Bucureşti pentru autorizarea unei şcoli din Capitală să fie plimbat pe la alte secţiuni ale pompierilor din ţară, în condiţiile în care în inima României nu sunt suficienţi oameni care să studieze toate hârtiile astea.

„Nu credem că este corect ca un dosar al unei școli din București să fie inițial analizat de un inspector din vestul țării și pe urmă, după corecturile făcute, să fie trimis în estul țării, pentru că inspectorii ISU din București sunt mai puțini la număr, iar școlile sunt foarte multe, și atunci dosarele de la București sunt plimbate prin țară”, a remarcat primarul general.

Să ne amintim de ceea ce recent spunea ministrul Educaţiei, Liviu Pop, anume că din totalul celor peste 31.000 de şcoli de stat din România, cel mult 8.000 stau excelent la capitoul avizare.

Ce mai putem spune în final? Să sperăm că în anul şcolar 2255-2256 toate instituţiile de învăţământ, nu numai din Bucureşti, ci şi din ţară, vor avea întreaga listă de avize de funcţionare în regulă.

 

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu