Auxiliarele şcolare s-au eliminat din şcoli, dar numai pentru o lună

Auxiliarele şcolare s-au eliminat din şcoli, dar numai pentru o lună
09 august 2017 Printează articolul

Auxiliarele şcolare s-au eliminat din şcoli, dar numai pentru o lună şi cântă de azi, timp de o lună, un nou refren. „Adio, dar rămân cu tine!” Esenţa este că ministrul Educaţiei a semnat un ordin prin care toate materialele auxiliare cunoscute până acum pe piaţă îşi pierd valabilitatea. Dar auxiliarele nu sunt eliminate definitiv, locul lor urmând să fie luat de altele.

Aşadar noul an şcolar va începe doar cu manuale, fără mult-cunoscutele şi uzitatele caiete speciale, caiete de abilităţi practice ori caiete de dezvoltare personală, cu care elevii aveau de-a face la diverse materii. Totuşi, auxiliarele se vor întoarce. Se va schimba doar metodologia prin care ele sunt acceptate în şcoli. Un fel de „aceeaşi Mărie, dar cu altă pălărie”.

Schimbăm, dar nu reformăm

Am avut de-a lungul timpului onoarea să cunosc profesori de mare valoare profesională şi de probitate morală incontestabilă. Oamenii aceştia mi-au spus că lecţia se învaţă la clasă, de la profesor, în sensul de a fi înţeleasă. Nu din manuale şi culegeri, nu din caiete speciale. Cel mai important e ca omul de la catedră să aibă metodă didactică şi vocaţie. Şi, în plus, capacitate de dialog. Să vorbească pe înţelesul copiilor.

“Un profesor adevărat este acela care nu vorbeşte din cărţi, ci din experienţa vieţii lui”, nu pot să uit cuvintele pe care mi le-a spus un dascăl cu zeci de ani de profesiune în spate. Ocazie cu care îl evoc aici pe cel care a fost profesorul de biologie şi de geografie Paul Ţarălungă, din comuna băcăuană Prăjeşti. Cel care prin propriul efort a realizat unica grădină botanică rurală din România. La el în sat.

Obscure interese

Aşa că ascultându-l azi pe ministrul Educaţiei, Liviu Pop, cu ocazia unei conferinţe de presă, mă întrebam unde este reforma aceea din sistemul de învăţământ. Pe care o aşteptăm de 27 de ani încoace. La prima vedere, s-ar zice, da, uite că se face ceva cu auxiliarele. Dacă te uiţi acum pe secţiunile de Internet care promovează caiete speciale observi că o asemenea cărţulie nu costă mai puţin de 15 lei.

Ministrul a spus chiar că dacă în ultimii cinci ani instituţia pe care o reprezintă a cheltuit peste 142 de milioane de lei pentru manuale, în schimb părinţii elevilor au scos din buzunar, la nivelul întregii ţări, de zece ori mai mulţi bani pe auxiliare. Ce să mai zici de faptul că de ani şi ani încoace pe la colţurile ministerului se vorbeşte despre obscurele interese, şi din şcoli, şi din afara lor, ca un număr cât mai mare de caiete speciale să fie băgate pe gâtul elevilor. Şi în niciun caz din interese care ţin de educaţie.

Care sunt perspectivele

Cu toate astea, niciun cuvânt nu se spune, azi, la minister, despre schimbarea din temelii a modalităţii de predare, despre programa şcolară supra-teoretizată. Ni s-a spus doar atât, că auxiliarele se vor întoarce în mediul şcolar, dar după o altă metodologie care va fi elaborată în cel mult 30 de zile. Comisia va fi formată din specialişti din minister, din sfera sindicatelor, reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi şi ai elevilor. Până la urmă ce se va rezolva? Nimic! Cert este că ghiozdanul elevilor va fi la fel de greu, plin cu maculatură.

Ce se prefigurează de pe-acum e faptul că auxiliarele vor ajunge în unităţile de învăţământ numai după ce profesorii, părinţii şi elevii din fiecare şcoală în parte se vor pune de acord asupra chestiunii următoare. Ce auxiliare ne trebuie? Vrem asta şi asta. Bun, pasul doi e ca Inspectoratul Şcolar Judeţean sau cel din Bucureşti, după caz, să îşi dea acordul. Va avea şi Ministerul Educaţiei atribuţii în avizare. Dacă totul e în regulă, se face comanda la edituri. Astea sunt doar nişte jaloane. Vom vedea cum va fi metodologia.

Explicaţiile oficiale

Toată povestea asta a început după ce, spune actualul şef al Educaţiei, s-a descoperit că auxiliarele aveau la bază un Ordin de ministru vechi tocmai din 2002, care nu fusese actualizat, deşi avem o Lege a învăţământului din 2011. Ar fi fost deci nevoie de un nou ordin în conformitate cu noua lege. Ca atare, Liviu Pop dă azi, 9 august 2017, un ordin prin care toate auxiliarele îşi pierd valabilitatea. El a cerut editorilor să nu mai trimită asemenea cărţi şi caiete special în şcoli, pentru că profesorii şi elevii nu mai au ce face cu ele.

„Fac un apel tuturor editurilor, tuturor actorilor din zona aceasta, să nu mai transmită niciun material către unitățile școlare și către profesori, pentru că, începând de astăzi, niciun auxiliar nu mai este omologat. În maximum 30 de zile, o comisie formată din doi secretari de stat, doi reprezentanți ai federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar, un reprezentant al Consiliului Elevilor și un reprezentant al Asociației de Părinți va elabora normele metodologice care vor sta la baza avizării și acreditării acestor auxiliare, în așa fel încât să avem o zonă clară a acestor auxiliare”, e mesajul ministrului. Concluzia pare a fi una singură. Furtună într-un pahar cu apă…

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu