Record. Compania Google, amendată de UE cu 2,42 miliarde de euro

Record. Compania Google, amendată de UE cu 2,42 miliarde de euro
27 iunie 2017 Printează articolul

Pentru că a denaturat rezultatele căutărilor în favoarea propriului serviciu de căutare a cumpărăturilor, după cum relatează agenţia americană de ştiri Bloomberg, compania Google a fost amendată de Uniunea Europeană cu 2,42 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari). Amenda este de-a dreptul un record în materie.

„Alphabet Inc.’s Google are 90 de zile pentru a <opri comportamentul ilegal> și a acorda tratament egal serviciilor similare”, se spune într-un ordin obligatoriu al Comisiei Europene emis marți, 27 iunie 2017.

„Este de datoria Google să aleagă cum procedează să facă acest lucru și să informeze UE, în termen de 60 de zile, care sunt planurile sale. În caz de nerespectare a ordinului Comisiei Europene, Google riscă  noi amenzi de până la 5% din veniturile sale zilnice.”, mai scrie Bloomberg.

Cazul analizat de Comisia Europeană a avut la bază mai multe plângeri făcute de competitori americani şi europeni. Google nu este la prima sancţiune, autoritatea care reglementează competiţia în Uniunea Europeană amendând Google în aprilie 2015 pentru că deforma rezultatele de căutare pe internet pentru a favoriza serviciul său de cumpărături. Astfel,  erau afectaţi nu doar competitorii, ci şi consumatorii. La rândul său, Google arată cu degetul şi acuză că autorităţile au ignorat competiţia din partea retailerilor online Amazon şi eBay.

Pe lângă amendă, CE va transmite companiei Alphabet Inc.’s Google să oprească practicile necompetitive, dar nu se ştie cum va proceda pentru ca gigantul IT să adopte măsurile care vor asigura competitorii de tratament egal în ceea ce priveşte rezultatele cumpărăturilor pe internet.

„Amenda de astăzi ar putea fi doar prima dintr-o serie de sancțiuni UE antitrust pentru Google, care se luptă pe cel puțin alte două fronturi, printre care software-ul Android pentru telefonul mobil și serviciul de publicitate online AdSense. Decizia vine în continuarea unei amenzi antitrust de 7,8 milioane de dolari aplicată de Rusia și a sancțiunilor din partea autorităților italiene, germane și franceze cu privire la confidențialitate. Pentru colosul american, însă, Europa s-a dovedit a fi o jurisdicție dificilă, având în vedere că a mai pierdut în fața instanței de judecată din regiune un caz de mare vizibilitate de acum trei ani.”, mai scrie Bloomberg. Rămâne de văzut cât de greu digerabilă pentru Google rămâne UE.

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu