Vioara lui Enescu va răsuna în parcuri din Bucureşti

Vioara lui Enescu va răsuna în parcuri din Bucureşti
07 septembrie 2017 Printează articolul

Dacă vă era dor de vioara lui Enescu sau vreţi să auziţi cum sună, ei bine veţi avea această ocazie, mai ales că vioara celebrului nostru compozitor va răsuna în parcuri din Bucureşti. Doi artişti români de prestigiu, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail, vor încânta publicul prin concerte în foişoarele din câteva parcuri ale Bucureştiului. Se pune astfel în practică un inedit şi frumos proiect – “Strett Art Muzical”.

Calendarul concertelor

Concertele vor avea loc în zilele de 9 şi 10 septembrie. Iată şi calendarul exect al evenimentelor. În data de 9 septembrie, la ora 11:00, în parcul Bazilescu şi de la ora 17:00 în parcul Herăstrău. În 10 septembrie, în parcul Kiseleff de la ora 11:00 şi în Cişmigiu, la ora 17:00.

Despre violonistul Gabriel Croitoru, prezent în decursul anilor pe cele mai importante scene ale lumii, trebuie spus că nu este strain de celebrul Enescu. Violonistul cântă la vioara lui Enescu – vioara Guarnieri del Gesu –  vioară care a şi aparţinut marelui compozitor. Este vioara la care a cântat şi George Enescu şi se află în patrimoniul Muzeului “George Enescu”.

Vioara Guarneri del Gesu, supranumită Catedrala pentru sunetul său unic, este instrumentul de care Gabriel Croitoru s-a îndrăgostit şi la care are dreptul să cânte din anul 2008, când magnificul instrument a revenit în circuitul concertistic. Strălucita vioară i-a fost dată în folosinţă violonistului Gabriel Croitoru,  în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii şi Cultelor, împreuna cu Muzeul Naţional „George Enescu”. Astfel, s-a înţeles cât de important este ca vioara lui Enescu să nu stea doar la muzeu, ci să-şi continue destinul nobil pentru care a proiectat-o în 1731 Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai cunoscuţi lutieri cremonezi. De altfel, această vioară este comparabilă doar cu cele realizate de Antonio Stradivari (cunoscut îndeosebi ca Stradivarius).

Sursa foto: Radio Cluj

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu