Un mort şi trei răniţi în explozia produsă la mina Uricani  

Un mort şi trei răniţi în explozia produsă la mina Uricani  
30 octombrie 2017 Printează articolul

Un mort şi trei răniţi în explozia de la mina Uricani. Din păcate, acesta este bilanţul la această oră. Mina a vrut să ucidă din nou, înainte să fie închisă. Se poate caracteriza şi înacest fel tragedia petrecută azi dimineaţă în exploatarea minieră din Uricani. Un miner a murit, iar alţi trei au fost grav răniţi, din cauza unei explozii provocată cel mai probabil de acumularea de gaz metan.

Multe întrebări

Ancheta ce va urma trebuie să edifice resorturile unei explozii care nu a avut la bază o aprindere electrică, în condiţiile în care mina se află în program de închidere, iar cabluri electrice nu mai există. Doi dintre minerii răniţi au fost transportaţi cu un elicopter la Bucureşti. Ei au arsuri la nivelul mâinilor şi feţei. Al treilea rănit e în stare mai bună. Ortacul care iniţial fusese dat dispărut, după deflagraţie, a fost găsit fără semne vitale de viaţă. Un al cincilea miner care a intrat în galerie, în ajutorul colegilor lui, s-a intoxicat cu monoxid de carbon.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a explicat că exploatarea minieră din Uricani se află în program de închidere. Minerii care intră în galerii efectuează în această perioadă diverse lucrări în cadrul acestui program de închidere.

Explicaţii oficiale

„Mina Uricani, fiind pe un program de închidere cu termen de întrerupere a exploatării la sfârşitul anului şi încă o perioadă de doi ani de închidere, în acea zonă se efectuau lucrări de închidere. Se pare că s-a produs o explozie, cu toate că specialiştii din cadrul companiei „Închideri mine” spun că nu îşi dau seama cum s-ar fi realizat această explozie întrucât în zona respectivă nu sunt cabluri electrice care să producă un scurtcircuit şi să realizeze o aprindere, o explozie, dar asta va fi o anchetă ulterioară atât a parchetului, cât şi a Inspectoratului Teritorial de Muncă”, a explicat ministrul.

Tot el a spus că „în tot acest interval se fac lucrări de punere în siguranţă a minei. Întrucât va fi închisă şi abandonată, ea trebuie să beneficieze de mai multe lucrări de punere în siguranţă a minei, ţinând cont că nu va mai fi exploatată. Era doar o zonă în care se realizau diguri de protecţie”.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu