Tirbușoane de colecție, pe timbre

Tirbușoane de colecție, pe timbre
15 octombrie 2016 Printează articolul

Cel mai recent proiect al Romfilatelia aduce în atenția publicului tirbuşoanele de colecţie, care sunt imprimate pe timbre. Tematica, interesantă și originală, este prezentată prin prisma pasiunii de a colecționa tirbuşoane şi este transpusă într-o ilustrare grafică deosebită.

Cea mai mare colecţie din lume, la Bucureşti

Să fii colecţionar implică simțire, entuziasm, dar, mai ales, consecvenţă. Cea mai mare colecție de tirbușoane din lume, care bifează toate aceste aspecte, se află în București. Nu se spune întâmplător că este cea mai mare colecţie din lume, ci acest lucru a fost certificat de către Guinness World Records în 2015. Între timp, colecţia a ajuns să depășească 26.000 de piese diferite.
Șapte dintre aceste piese se regăsesc în noua emisiune de mărci poștale Colecții românești: Tirbușoane (I), disponibilă, începând de marți, 18 octombrie 2016, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Elemente distinctive

Tirbușoanele reproduse pe timbrele emisiunii se disting prin mai multe aspecte. În primul rând, este vorba de principiul tehnic de scoatere a dopului,. În al doilea rând, se are în vedere aspectul estetic sau o combinație între tehnic şi estetic. Nu în ultimul rând, tirbuşoanele impresionează şi prin variația extraordinară a patentelor, a design-ului și a materialelor din care sunt confecționate.

Tirbuşonul Bacchus

Tirbușoane de colecție, pe timbre

Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,80 lei este reprezentat un tirbuşon artistic de provenienţă italienească, ce îl întruchipează pe zeul Bacchus în ipostază de copil, încălecând un butoi, bând vin şi petrecând împreună cu doi satiri. Se estimează că acest tirbuşon a fost creat în secolul XIX.

Tirbuşonul colivie

Tirbușoane de colecție, pe timbre

Timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei prezintă un tirbuşon colivie ce datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Modelul este franţuzesc şi reprezintă unul din cele mai vechi tipuri de astfel de instrumente.
„Tirbuşoanele colivie sunt foarte rare şi sunt făcute din fildeş, lemn, fier sau argint. Piesa ilustrată este executată dintr-o foaie subţire de metal, rulată şi lipită prin alămire.”, se spune într-un comunicat al Romfilatelia.

Tirbuşonul din Podul Londrei

Tirbușoane de colecție, pe timbre

Marca poștală cu valoarea nominală de 2,70 lei ilustrează un tirbuşon mecanic a cărui valoare este dată, în mare parte, de provenienţa metalului din care a fost realizat. Tirbuşonul a fost făcut din piciorul de metal al vechiului pod al Londrei, construit în 1176 şi demolat la începutul anilor 1830. Respectivul tirbuşon este inscripţionat: „Făcut din piciorul de fier ce a fost luat dintr-un stâlp ce a stat 656 de ani în fundaţia vechiului Pod Londonez, de către I. Ovenston, Strada Gt. Titchfield 72, Londra”.

Tirbuşon „picioare de damă”

Tirbușoane de colecție, pe timbre

Tirbuşonul pliabil tip „picioare de damă” este reprodus pe timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei. Acest tip de tirbuşoane a început să fie produs în Germania încă din anul 1873. A cunoscut o mare varietate de materiale şi combinaţii de culori. Această versiune rară, cu cizmele întoarse spre interior, în sens opus pieselor obişnuite, a fost patentată în anul 1894 în Germania şi este inscripţionată pe tijă „D.R.G.M. 28284”.

Bufniţa tirbuşon

Tirbușoane de colecție, pe timbre

Pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei este reprezentat un tirbuşon dublu levier, în formă de bufniţă. Este, printre cele mai căutate tirbuşoane americane ale secolului al XX-lea. A fost produs şi patentat în data de 26 aprilie 1938, de Richard G. Smythe. Pentru extragerea dopului de plută este necesară apăsarea celor două braţe ale levierului, până când acestea sunt lipite de corpul tirbuşonului.

Tirbuşonul heruvin

Tirbușoane de colecție, pe timbre

Un alt tip de tirbuşon este cel care întruchipează un îngeraş sau heruvim. Acest tirbuşon, confecţionat din argint în a două jumătate a secolului al XIX-lea, în Olanda, este întruchipat pe marca poștală cu valoarea nominală de 8 lei.

Tirbuşonul „chelner”

Tirbușoane de colecție, pe timbre

Coliţa emisiunii, cu timbrul având valoarea nominală de 16 lei, ilustrează un tirbuşon tip „chelner”.Tirbuşonul, ce este inscripţionat, devine, astfel, un suport publicitar pentru un tip de apă minerală şi pentru fabrica lui Georg Fleischer din Braşov.

Emisiunea filatelică este completată de un set de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 timbre cu tȇte bȇche, minicoala de 13 timbre + 2 viniete, minicoala de 8 timbre + 1 vinietă, colița nedantelată și colița nedantelată specială (în album filatelic).

Albumul filatelic, în tiraj limitat

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, care este realizat în tiraj limitat de 250 de exemplare și este echipat cu colița nedantelată a emisiunii, având atașată o manșetă ilustrată cu elemente grafice în folio aur și setul de două plicuri prima zi, având ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio aur. Fiecare element este numerotat de la 001 la 250.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu