Târgul Mărțișorului, la Muzeul Ţăranului Român

Târgul Mărțișorului, la Muzeul Ţăranului Român
14 februarie 2016 Printează articolul

În perioada 26 februarie, de la ora 10,00 – 1 martie 2016, ora 18,00, Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează Târgul Mărțișorului. Este un loc unde simbolul primăverii – frumosul mărțișor prins de șnurul alb-roșu, care se oferă fetelor și femeilor, va fi văzut în diverse forme și mărimi, unicitatea și diversitatea fiind atu-urile târgului.

”Preluat de lumea urbană la început de secol XX și devenit modă, firul de bumbac ajuns fir de argint sau de aur, purtat drept colier și podoabă, ținut la piept, primit ca souvenir și mai nou cadou, povestea mărțișorului supraviețuiește în diferite forme până în contemporaneitate, de la firul simplu răsucit în alb și roșu până la mărțișorul virtual.”, subliniază organizatorii.
Participanții invitați (studenți, artiști, meșteșugari) folosesc ca sursă de inspirație lumea și mitologia țărănească ori imaginează noi forme ale creativității urbane. Obiectul manufacturat și reciclat care folosește materiile naturale devenite clasice la amprenta unui design contemporan, banda desenată sau personaje și semne din mitologia urbană, imaginate pe o multitudine de materii neconvenționale, iată doar câteva din formele creativității urbane în materie de mărțișor.
Alături de participanții invitați la târg se numără, ca în fiecare an, şi şcoli, fundaţii, asociaţii, organizaţii care desfășoară acţiuni cu caracter umanitar pentru copii și sprijin pentru categoriile defavorizate.

Bunătățile tradiționale așteaptă vizitatorii

Devenită accesoriu tradițional al Târgului Mărțișorului, oferta gastronomică nu va lipsi nici de la această ediție, venind cu produse ce sunt mai aproape de conceptul de bucătărie naturală, chiar dacă zona reprezentată este rurală sau urbană: turtă dulce, prăjiturele de casă, cozonaci şi alte produse de patiserie din zona Bucovina și orașele Alexandria, Baia Mare și Buzău, miere și dulcețuri din județul Ilfov, ceaiuri și plante de leac din Dâmbovița. Un loc unde merită să mergeți și să vă relaxați câteva ore admirând mărțișoarele, în căutarea celor preferate și, de ce nu?, orginale și să vă bucurați puțin și papilele gustative când alegeți un produs tradițional. Biletul de intrare la târg este o nimica toată, fiind vorba de 4 lei (preţ întreg) sau 2 lei (preţ redus pentru elevi, studenţi și pensionari).

Târgul se va desfășura în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român, sala Acvariu și holul de intrare – Studioul Horia Bernea. Reamintim că Muzeului Național al Țăranului Român este situat în București, Şoseaua Kiseleff nr.3, Sectorul 1, vizavi de Muzeul Național de Geologie. De altfel, după vizitarea Târgului Mărțișorului, dacă aveți timp, nu ar strica să faceți o plimbare și prin Muzeul de Geologie, care vă va aștepta cu alte surprize, aici piesa de rezistență constituind-o mineralele.

Mărțișoare lucrate manual se pot cumpăra și de pe internet, unul asemănător cu cele din fotografie putând fi achiziționat de pe site-ul http://www.artizanescu.ro/martisoare-traditionale.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu