Superstiții de Sfântul Vasile. Ce nu trebuie să faci ca să fii ferit de ghinion și necazuri 

by stiriAdmin | decembrie 31, 2022 9:10 pm

Sfântul Vasile cel Mare, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox 2023, este prăznuit în prima zi a noului an. Considerat unul dintre cei mai mari teologi creştini, ocrotitorul oamenilor sărmani și păzitor de duhuri rele, ziua de Sfântul Vasile cel Mare vine și cu unele tradiții și suprestiții Potrivit tradițiilor, de modul în care veți petrece ziua de Sfântul Vasile cel Mare depinde însuși anul în care tocmai intrăm, adică vom avea un an cu noroc și spor sau, dimpotrivă, cu ghinion și necazuri. Toate acestea vin, să zicem așa, la pachet, astfel că unele lucruri sunt interzise iar altele, dimpotrivă, nu trebuie să lipsească.

Ce nu aveți voie să faceți

În primul rând, de Sfântul Vasile cel Mare nu dați nimic cu împrumut, pentru a nu risca să se lege farmecele de dvs.

În al doilea rând, în această zi sfântă sunt interzise cu desăvârșire toate treburile casnice. Așadar, pentru a nu atrage paguba și ghinionul asupra casei dvs., nu spălați, nu măturați și nu coaseți.

În al  treilea rând, lăsați supărările, cearta și tristețea (nu plângeți) deoparte, ca să nu atrageți supărarea și necazul chiar din prima zi a anului.

Ce trebuie să faceți

Ziua Sfântul Vasile cel Mare vine și cu activități permise, ba chiar musai să le faceți. Iată câteva obiceiuri și superstiții despre care se spune că ar atrage norocul și belșugul în anul care tocmai vine.

Datinile spun că, pentru a fi curați și sănătoși tot anul, în dimineața zilei Sântului Vasile cel Mare să vă spălați pe față și să vă ștergeți cu un prosop curat în care ați pus în prealabil un ban sau un obiect de aur sau argint.

Ca Sfântul Vasile cel Mare să își întoarcă fața către dvs. și să aveți noroc, dați de pomană și faceți fapte bune în această zi sfântă.

De asemenea, ca să aveți noroc tot anul este bine să vărsați vin pe masa, să spargeți un pahar alb și să răsturnați cutia de chibrituri sau să dați pomană unui sărman.

Cine a fost Sfântul Vasile cel Mare

“Cel între ierarhi preaales, între dascăli preaînțelept și între toți sfinții preamult plăcut lui Dumnezeu, Sfântul părintele nostru Vasile cel Mare, a avut ca patrie Pontul, ce este în Capadocia, și s-a născut din părinți binecredincioși și de Dumnezeu cinstitori.

Doi dintre frații săi au ajuns episcopi: Grigorie de Nyssa și Petru II de Sebaste, iar sora sa, Sfânta Macrina cea Tânără, a ajuns un model de viață ascetică.”, scrie www.doxologia.ro[1]

Temelia educației sale este pusă de tatăl său, Vasile, profesor de retorică la Neocezareea în Pont, fiu al Sfintei Macrina cea Bătrână și elev al Sfântului Grigorie Făcătorul de Minuni. A studiat la Cezareea Capadociei, la Constantinopol și Atena, însușindu-și tot ceea ce era mai bun din cultura păgână. În anul 356 revine în țară și devine profesor de retorică.

Părăsește cariera de profesor și intră în monahism. Prima formă de monahism pe care Sfântul Vasile a studiat-o a fost cea urmată de ucenicii episcopului Eustatiu de Sevasta, însă, nu s-a regăsit în monahismul predicat de acesta.

“Călătorește pentru cunoasterea monahismului în Siria, Palestina, Egipt și Mesopotamia. Planul de organizare a vieții monahale l-a alcătuit după anii petrecuți alături de ucenicii Sfântului Pahomie cel Mare și de anahoreții care trăiau după regulile Sfântului Antonie cel Mare…

A scris Regulile vieții monahale și a pus bazele Filocaliei cu Sfântul Grigorie. Regulile monahale ale Sfântului Vasile au rămas în Biserica de Răsărit temelia organizării vieții mănăstirești.
Deși Sfântul Vasile cel Mare este unul dintre cei mai mari organizatori ai monahismului, el nu a disprețuit familia și căsătoria, căci spune: <Dumnezeu, Care poartă grija de mântuirea noastră, a împărțit viața oamenilor în două feluri de viețuire, adică în viața de căsătorie și în cea de feciorie, așa încât cel care nu poate să ducă lupta fecioriei să-și ia femeie (soție) legiuită, cunoscând că i se va cere făgăduința de înfrânare, sfințenie și asemănare cu sfinții care au avut soție și au crescut fii>.

Sfântul Vasile cel Mare a luptat împotriva pnevmatomahilor, a celor care negau dumnezeirea Sfântului Duh. A argumentat pe baza Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții că Duhul Sfânt este de o ființă cu Tatăl și cu Fiul.”, subliniază site-ul https://www.crestinortodox.ro[2]

Sfântul Vasile cel Mare a fost un practicant prin excelență a milosteniei. Dragostea sa față de semeni s-a concretizat mai ales în așezaământul filantropic, numit de credincioși Vasiliada. Acest așezământ a fost construit la marginea Cezareei. Aici au fost adunați cei înfometați și abandonați, spre a fi hrăniți. Potrivit cercetătorilor, fiecare boală își avea rezervată clădirea și personalul necesar pentru îngrijire.
Sfântul Vasile cel Mare a trecut la cele veșnice pe 1 ianuarie 379.

Când se oficiază Liturghia Superstiții de Sfântul Vasile. Ce nu trebuie să faci ca să fii  ferit de ghinion și necazuri [3]

Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se oficiază în Biserica Ortodoxă de zece ori pe an:

 

Sursa foto: https://mitropolia-banatului.ro/

Endnotes:
  1. www.doxologia.ro: http://www.doxologia.ro
  2. https://www.crestinortodox.ro: https://www.crestinortodox.ro
  3. [Image]: https://www.stiriutile.ro/superstitii-de-sfantul-vasile-ce-nu-trebuie-sa-faci-ca-sa-fii-ferit-de-ghinion-si-necazuri/dsc_0193/

Source URL: https://www.stiriutile.ro/superstitii-de-sfantul-vasile-ce-nu-trebuie-sa-faci-ca-sa-fii-ferit-de-ghinion-si-necazuri/