Sfatul nutiţionistului. Cum să nu ajungem la spital în noaptea de Revelion

by stiriAdmin | decembrie 28, 2017 4:11 pm

Sfatul nutiţionistului şi cum să nu ajungem la spital în noaptea de Revelion implică să urmăm anumite reguli. Dacă ar fi să rezumăm, ideea de bază ar fi cumpătarea.

După mesele încărcate, dar mai ales grele, prin compoziţie, specifice Crăciunului şi Revelionului, nutiţioniştii recomandă o pauză de la grăsimi şi alte cărnuri ori amestecuri. Stomacul are nevoie de relaxare, aşa că o alimentaţie specifică oarecum zilelor de post nu strică. Asta înseamnă fructe şi legume, supe şi lactate uşoare.

Necesarele pauze de la grăsimi

„În principiu, ar trebui să încercăm să nu continuăm festinul din zilele de Crăciun, să o luăm mai uşor, asta înseamnă cu mai puţine grăsimi, zahăr sau alcool. Chiar dacă ne-au rămas de la masa de Crăciun bunătăţi, ori să mâncăm mai puţin, ori să nu le mai mâncăm deloc. Să mergem către o alimentaţie mai apropiată de post, mai pe vegetale, ca să lăsăm tubul digestiv să intre în pauză, să îşi revină. Sunt recomandate salatele, tocăniţele de legume, supele şi lactatele uşoare”, iată sfatul venit de la nutriţionistul Damian Ştefan.

Alimentaţia uşoară este recomandată şi în perioada dintre cele două mari abundenţe pentru stomac, adică mesele de Crăciun şi de Revelion. Zilele astea ar trebui folosite tot pentru o pauză de la grăsimi. Mâncaţi zarzavaturi, legume, fructe. Ca să vă odihniţi organismul înaintea Revelionului, când stomacul va fi din nou pus la grea încercare cu fripturi, cârnaţi, mezeluri, sarmale si aşa mai departe.

„Masa în noaptea dintre ani este o mare problemă, tocmai pentru că ieşim dintr-un ritm normal şi intrăm într-unul nespecific, nenatural, să mâncăm mult dintr-o dată, consistent şi gras. Este bine să îţi alegi un fel sau două care îţi plac şi să te limitezi la ele sau să guşti câte puţin din toate, dar să nu încerci să mănânci porţii întregi”, este sfatul specialistului.

Cumpătarea, legea de bază

Un alt îndemn al nutriţionistului e ca în noaptea de Revelion să mâncăm câte puţin din toate, nu să ne axăm pe un anumit fel. Dar, în primul rând, să nu facem abuz, nici de alimente şi nici de băuturi.

„Dacă vrei să ai o atitudine corectă, ar trebui să mănânci mai multe verdeţuri şi mai puţine proteine. Eu îi sfătuiesc pe oameni să mănânce câte puţin din ceea ce le place decât să consume numai verdeţuri, de exemplu. Totuşi, anul nou este o plăcere, un moment de socializare. Dulciurile şi sucurile să fie cât mai puţine, ca întotdeauna şi să fie cât mai uşoare. Adică, dacă e să alegi între un tort de ciocolată şi unul de fructe, mai bine ceva cu fructe”, conchide Damian Şerban.

Sfat pentru părinţi

Nu în ultimul rând, părinţii ar trebui să fie foarte atenţi la ce le dau copiilor să mănânce la masa de sărbătoare. Adică să fie cantităţi care să nu depăşească limita unei mese obişnuite de seară. E bine de reţinut că organismul unui minor e mult mai afectat de abundenţa de alimente grele, în comparaţie cu stomacul unui adult.

Până la urmă, esenţial este să ne păstrăm sănătatea. Asta se poate face prin cumpătare. Altfel, foarte uşor se poate ajunge de la bal la spital.

 

Source URL: https://www.stiriutile.ro/sfatul-nutitionistului-cum-sa-nu-ajungem-la-spital-noaptea-de-revelion/