Sfântul Nicolae. Peste 750.000 de români își serbează onomastica

Sfântul Nicolae. Peste 750.000 de români își serbează onomastica
06 decembrie 2021 Printează articolul

Prăznuit pe 6 decembrie, Sfântul Nicolae este una dintre cele mai importante sărbători ale lunii decembrie în calendarul ortodox 2021. Știți cine își serbează onomastica astăzi? Ei bine, potrivit datelor oficiale, peste 750.000 de români își sărbătoresc astăzi, 6 decembrie 2021, onomastica.

Sfântul Nicolae. Peste 750.000 de români își serbează onomastica

Dintre cei peste 750.000 de sărbătoriți, cei mai mulți poartă numele Nicolae sau Nicoleta. Evident, sunt  și nume derivate de la Nicolae și Nicoleta care se serbează astăzi, de Sfântul Nicolae, anume: Niculai sau Neculai, Nicuşor, Niculae, Nicu, Nicolaie, Niculaie, Nicola, Nikola, Niculina, Nicolina, Niculiţa,  Neculiţa, Nicole, Nikole,  Neculina, Necolina. Printre persoanele publice care își serbeaza astăzi ziua numelui le amintim pe Nicole Cherry, Nicoleta Nucă, Nico (Nicoleta Matei), Nicola, Chef Nicolai Tand, Pepe (Ionuț Nicolae Pascu), Niculina Stoican, Nicoleta Luciu, Nicolae Furdui Iancu etc.

Episcop de Myra și recunoscut sfânt după mai bine de 1300 de ani

Sfântul Nicolae. Peste 750.000 de români își serbează onomasticaSfântul Nicolae a fost episcop de Myra și a fost recunoscut ca sfânt începând cu secolul al XVI-lea. S-a născut în jurul anului 280, într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi.  Se spune că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituţie trei surori foarte sărace. Tatăl se gândise deja să le împingă spre desfrâu, când Sfântul Nicolae le-a sărit în ajutor. Acesta ar fi aruncat punguliţe cu bani în camerele fetelor. La scurt timp după primirea darurilor de la Sfântul Nicolae (Moș Nicolae), fetele s-ar fi căsătorit. Sfântul Nicolae ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. În timpul când a trait, se spune că Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase. În Alexandria, Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi. A murit în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia). Potrivit site-ului www.crestin-ortodox.ro,  a fost rânduit spre cinstire în ziua de 6 decembrie pentru că în această zi i-a apărut în vis Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cerându-i să ierte trei tineri nevinovați care urmau să fie omorâți a doua zi. Moaştele Sfântului Nicolae sunt păstrate la Catedrala din Bari, în Italia, într-o criptă din care izvorăşte un lichid incolor, numit „Mana” sau „Santa Mana”. Potrivit tradiţiei, episcopul acestei eparhii amestecă acest lichid cu apă, îl binecuvântează şi-l împarte credincioşilor. În România se află mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, ultima ctitorie a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.

 

Daruri de Moș Nicolae

Sfântul Nicolae. Peste 750.000 de români își serbează onomastica

Gesturile anonime ale Moșului Nocolae se pare că i-au inspirit pe oameni  să-şi ofere daruri de Sfântul Nicolae. Despre nuielușă nu mai amintim, să nu le stricăm ziua celor mici. Suntem siguri că toți copiii au fost cuminți tot anul, deci ghetuțele lor au fost pline doar cu fructe, dulciuri și juării, nici pomeneală de nuieușă. La mulți ani, tuturor sărbătoriților!

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu