Salamul de Sibiu, cam acelaşi drac dar cu preţul umflat

by stiriAdmin | mai 12, 2017 7:10 pm

Da, aşa se poate spune atunci când ne referim inclusiv la Salamul de Sibiu, adică e cam acelaşi drac dar cu preţ umflat. Cel puţin aşa arată realitatea din magazinele de pe la noi, realitate analizată la rece de către Asociaţia Pro Consumatori (APC).

Tehnicile de marketing, mai pe româneşte spus, de înşelătorie, îi amăgesc pe consumatori cu preţul dublat şi ambalarea în vid, de exemplu.

Dextroză, glucoză şi alte porcării

Puse sub lupă, toate tipurile de salam sunt acelaşi drac, umflate şi cu aditivi şi alte porcării. Ce caută siropul de glucoză şi dextroza, de exemplu, în Salamul de Sibiu? Să ne sensibilizeze excesiv pancreasul şi să ne îmbolnăvim de diabet? Sau cancerigenul nitrit de sodiu? Nu mai putem folosi banala sare? Păi nu, pentru că nitritul de sodiu (sau altfel spus E250), care este un conservant artificial, se foloseşte în industria alimentară pentru inhibarea bacteriilor (deci să ţină o veşnicie mezelurile) şi pentru intensificarea culorii produselor din carne (culoarea roz a mezelurilor scumpe şi a produselor din carne afumată). Şi cum au liber de la autorităţi să folosească în neştire nitriţi, zahăr, glucoză etc. (ce bune erau pentru sănătate raţiile de zahăr şi ulei, de exemplu, pe vreamea lui Ceauşescu), producătorii nici nu se gândesc să se întoarcă la reţetele originale, curate şi mai sănătoase.

Când spui Salam de Sibiu şi preţul piperat cu care se vinde te gândeşti că poate cumperi şi calitate. Sau că salamul s-a prelucrat folosind cine ştie ce tehnici tradiţionale şi a fost maturat în locuri speciale şi aproape secrete, aşa cum mai vezi pe la francezi, specialişti în fabricarea unor produse tradiţionale vechi, celebre şi autentice, de pe la ei. Da’ de unde!

Preţul, dublat din condei

Înşelăciunea, pentru că se poate numi fără exagerare aşa, este folosită cu succes şi preţul este dublat din condei, după cum arată cel mai recent studiu APC, parte din Campania Națională de Informare și Educare ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Studiul APC arată clar că dieferenţa dintre diferitele tipuri de Salam de Sibiu constă doar în preţ, care uneori este şi dublu, şi numele producătorului. Studiul complet este disponibil pe site-ul APC, la adresa http://www.apc-romania.ro/ro/i-pretul–momeala-perfecta-pentru-consumatorul-de-salam-de-sibiu/NDYzLTE.html[1].

Endnotes:
  1. http://www.apc-romania.ro/ro/i-pretul–momeala-perfecta-pentru-consumatorul-de-salam-de-sibiu/NDYzLTE.html: http://www.apc-romania.ro/ro/i-pretul--momeala-perfecta-pentru-consumatorul-de-salam-de-sibiu/NDYzLTE.html

Source URL: https://www.stiriutile.ro/salamul-de-sibiu-cam-acelasi-drac-dar-cu-pretul-umflat/