Programul “Prima Casă”. Aproape 2 miliarde de lei în 2019

Programul “Prima Casă”. Aproape 2 miliarde de lei în 2019
01 martie 2019 Printează articolul

Programul “Prima Casă”, cu un buget de aproape 2 miliarde de lei în 2019, demarează chiar astăzi, după cum a anunţat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Lansarea ediţiei din acest an a fost posibilă după ce Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi-a dat acordul de distribuire pentru suma de 1,987 miliarde lei, din totalul de 2 miliarde de lei, sumă aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 93/2019.

Programul “Prima Casă” are o vechime de 10 ani, timp în s-a extins accesul la creditare pentru persoanele tinere, cu vârste până la 35 de ani, persoane care au avut, astfel, şansa de a cumpăra o locuinţă.

“Eficienţa şi notorietatea programului se bazează pe parteneriatul construit între statul român, ca iniţiator, FNGCIMM, băncile finanţatoare şi beneficiari, care au privit cu responsabilitate oportunitatea unică de a accesa un credit imobiliar în condiţii foarte avantajoase, cu un avans de minimum 5% şi cu costuri totale de finanţare plafonate. Până la finele anului 2018, FNGCIMM a acordat peste 260.000 de garanţii şi promisiuni de garantare pentru achiziţionarea sau construcţia de locuinţe pe întreg teritoriul României. Suntem pregătiţi de lansarea etapei corespunzătoare celui de-al unsprezecelea an al programului cu procese operaţionale îmbunătăţite, cu tehnologii noi, cu parametri ce se situează în tendinţele actuale din sectorul financiar”, a declarat Gheorghe Lăpădat, directorul general al FNGCIMM.

Condiţiile, identice cu cele din 2018

Şi în acest an, Programul „Prima Casă” beneficiază de aceleaşi condiţii de acordare a garanţiei statului român pentru finanţările aprobate de către băncile participante. Programul se va derula prin intermediul următoarelor 15 bănci finanţatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank şi Intesa Sanpaolo Bank.
Plafonul total al garanţiilor ce pot fi emise în anul 2019, potrivit legislaţie în vigoare, este de două miliarde lei şi a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 93/2019.

Date statistice

Anul trecut, în cadrul Programului “Prima Casă” au fost acordate 20.423 de garanţii, în valoare totală de 1,9 miliarde de lei. Valoarea medie a  garanţiei acordate a fost de 94.000 lei, la care se adaugă 7.160 promisiuni de garantare, în valoare totală de 800 de milioane de lei.

De la momentul lansării Programului, în 2009, şi până la finele lunii decembrie 2018, au fost acordate 267.752 de garanţii şi promisiuni de garantare, în valoare totală de 23,7 miliarde de lei, adică peste 6 miliarde de euro.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu