Programul ”Fiecare Copil în Grădiniță”, extins

by stiriAdmin | mai 25, 2016 11:03 am

Prin modificarea Legii nr 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, Programul ”Fiecare Copil în Grădiniță” a fost extins şi la alte vârste. Concret, a fost eliminată vârsta minimă (3 ani), respectiv cea maximă(6 ani) de la care se poate acorda acest drept. În consecinţă, de tichetul social destinat încurajării copiilor din familiile defavorizate să urmeze grădinița vor beneficia și copii sub vârsta de 3 ani, dacă urmează cursurile învățământului preșcolar (creșa), precum și copiii care depășesc vârsta de 6 ani și care continuă să meargă la grădiniță ca urmare a recomandărilor specialiștilor (copii cu dizabilități și/sau cu dificultăți de învățare).

Stimulent lunar de 50 de lei

Potrivit Legii nr. 248/2015, se încurajează trimiterea copiilor să urmeze învățământul preșcolar, promovând prezența la grădiniță/creşă a copiilor prin acordarea unui stimulent financiar. Este vorba de un tichet social în valoare lunară de 50 de lei. Până acum, au fost înregistrate aproximativ 60.000 de cereri de acordare a acestui tichet social, sub estimarea inițială de 111.400 copii.
Acest stimulant financiar se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie. Pentru ca suma acordată, oricât de modestă este, să fie folosită în interesul exclusiv al beneficiarului, deci al copilului, tichetele sociale acordate în baza Legii privind încurajarea copiilor să urmeze învățământul preșcolar, programul ”Fiecare Copil în Grădiniță”, vor putea fi utilizate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte și/sau rechizite.

Condiţii pentru acordarea tichetului social

Pentru a beneficia de acest tichet, venitul lunar pe membru de familie trebuie să fie de maximum 284 de lei, ceea ce înseamnă de până la două ori venitul minim garantat pentru o singură persoană (142 lei x 2 = 284 lei).
De asemenea, pentru copiii înscriși în învățământul preșcolar în anul 2015-2016 şi care nu beneficiau de tichetul social din cauza barierei de vârstă (3, respectiv 6 ani, aşa cum am explicat la începutul articolului), termenul de depunere a cererilor de solicitare a acestui stimulent este de maximum 30 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 14/2016 pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, ordonanţă care a intrat în vigoare la data de 12 mai 2016. Concret, cererile respective se pot depune până cel târziu 10 iunie 2016.
Prin eliminarea acestor limite de vârstă se estimează că vor putea beneficia de tichetul social acordat prin Programul ”Fiecare Copil în Grădiniță” încă 29.000 de copii ce provin din familii defavorizate.

Source URL: https://www.stiriutile.ro/programul-fiecare-copil-in-gradinita-extins/