Procedura schimbării numelui sau prenumelui pe cale administrativă

by stiriAdmin | august 9, 2017 11:36 pm

Există situaţii în care unii oameni vor să îşi schimbe numele sau prenumele, din diverse motive, astfel că vă detaliem ce implică procedura schimbării numelui sau prenumelui pe cale administrativă. Vă prezentăm, în continuare, procedura care poate fi dusă la bun sfârşit în acest scop, pe cale administrativă.

Actele necesare şi unde se depun acestea

Iată deci care sunt actele necesare pe care trebuie să le depuneţi la Serviciul Public de Evidenţă a Persoanelor din localitatea unde aveţi domicliul, în cazul în care locuiţi în România.

Cum procedează românii din străinătate?

În cazul românilor care locuiesc în străinătate, aceştia pot depune cererea pentru schimbarea numelui sau prenumelui la Misiunea Diplomatică a României din ţara de reşedinţă ori la un notar public străin.

În această situaţie, pe cerere trebuie să fie aplicată apostila, conform convenţiei de la Haga, sau prin împuternicire avocaţială.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate vor prezenta în locul cazierului fiscal o declaraţie autentificată din care să rezulte că nu au datorii faţă de statul român.

Declaraţia respectică va fi dată la un notar public din România sau, în cazul în care cetăţeanul nu poate veni în ţară, la Misiunea Diplomatică a României din ţara de reşedinţă ori la un notar public străin. Pe declaraţia în cauză va fi aplicată apostila, conform convenţiei de la Haga.
 

 

Source URL: https://www.stiriutile.ro/procedura-schimbarii-numelui-sau-prenumelui-pe-cale-administrativa/