Şoferi surprinşi şi nelămuriţi. Prima trecere 3D din România, la Buzău

Şoferi surprinşi şi nelămuriţi. Prima trecere 3D din România, la Buzău
10 noiembrie 2017 Printează articolul

Şoferii care trec prin respectiva zonă sunt surprinşi şi nelămuriţi. Vorbim de prima trecere 3D din România, care a fost realizată la Buzău.

Cu cât se apropie de trecerea de pietoni, şoferii au impresia că dungile albe ale „zebrei” se ridică deasupra asfaltului, formând un fel de barieră. Atunci omul de la volan apasă instinctiv pedala de frână. Iată efectul primei treceri de pietoni 3D din România, realizată de elevii Liceului de Artă „Margareta Sterian” din Buzău. Aceştia au transformat o trecere aflată în vecinătatea şcolii lor.

O necesitate

Motivaţia este foarte clară. Mulţi şoferi care trec prin zonă nu încetinesc când se apropie de acest loc de trecere pentru pietoni, astfel încât există riscul unor accidente. Am mai văzut cu toţii, în alte locuri din ţară, pietoni accidentaţi chiar pe “zebră”.

„Proiectul este unic in România. În urmă cu o lună a circulat pe Internet un proiect cu o trecere de pietoni 3D din Danemarca. Elevii de la secţia de Arhitectură a liceului nostru au proiectat această trecere din mai multe prisme şi umbre care să creeze o iluzie optică, adică acel efect 3D, de perspectivă”, spune coordonatorul proiectului, Ana Maria Bogles, profesor la acest liceu.

Câteva detalii

„Este nevoie ca unghiul de fugă să fie la şapte metri de la trecerea propriu-zisă. Salariaţii de la societatea URBIS ne-au ajutat cu şabloane şi vopsea rutieră. Am întins apoi sfori pentru a trasa liniile în perspectivă, astfel încât să creeze un singur unghi de fugă. Aşa am trasat umbrele care creează iluzia optică. Şoferul aflat la volan, din unghiul de fugă, vede că dungile albe de pe trecerea de pietoni plutesc. Astfel se va speria puţin şi va opri. Dacă un pieton se află pe liniile albe de pe trecere, efectul 3D este şi mai mare”.

Poliţiştii buzoieni au spus că dacă acest proiect se va dovedi viabil, el va fi aplicat şi în alte intersecţii din urbea lor.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu