by stiriAdmin | noiembrie 20, 2017 6:52 pm
Putem vorbi de o premieră în România, anume de o staţie pentru cercetarea cutremurelor de suprafaţă. După seria de cutremure din judeţul Galaţi, din urmă cu patru ani, a apărut necesitatea amenajării unui sistem de cercetare a seismelor de suprafaţă din această zonă. Nu mai puţin de 500 de mişcări tectonice au fost înregistrate în această parte a ţării în anii 2013 şi 2014, fără a se fi ajuns până acum la o concluzie legată de cauza acestor evenimente.
Proiectul staţiei pentru cercetarea cutremurelor de suprafaţă a fost în final operaţionalizat. Staţia, prima de acest fel din România, a fost inaugurată azi în judeţul Galaţi. Unitatea este asemănătoare celor existente în SUA şi Japonia.
Practic, este vorba despre trei staţii seismice principale, amplasate la opt kilometri distanţă una faţă de cealaltă, în vecinătatea localităţilor Izvoarele, Schela şi Negrea. Senzorii se află la o adâncime de 60 de metri. La acestea se adaugă alte opt staţii amplasate la suprafaţa pământului. Aparatele înregistrează mişcările telurice şi transmit datele la Institutul pentru Fizica Pământului din Bucureşti. Întregul proiect are la bază o investiţie de 400.000 de euro.
”Este o premieră la nivelul cercetării în România, nu există un alt sistem similar în ţară. Datele se transmit la Bucureşti în timp real, acolo avem un sistem de calcul automat care colectează datele, localizează cutremurul, spune adâncimea, magnitudinea şi trimite informaţiile în timp real către utilizatori, autorităţi, ISU şi alţii. Utilitatea am putea spune că este multiplă. În primul rând, informaţiile obţinute de la această staţie sunt utilizate pentru proiectarea în construcţii, pentru alunecările în teren, cutremurul poate fi un generator pentru alunecările de teren. Şi pe partea de alertare, datele pot fi folosite şi transmise către ISU”, spune directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu.
La rândul său, ministrul Cercetării şi Inovării, Lucian Georgescu, a vorbit despre o investiţie pe care o consideră strategică. “Există riscuri seismice pe care trebuie să le cunoaştem, iar cercetarea are un rol important. Trebuie să ştim cauza şi să găsim soluţii. Este o investiţie strategică, o investiţie importantă pentru cercetare. Sunt trei staţii seismice cu foraje la Izvoarele, Schela şi Negrea, aşezate în formă de triunghi, şi opt staţii de suprafaţă în diferite zone din cele trei localităţi”, a declarat ministrul Cercetării şi Inovării, Lucian Georgescu.
Source URL: https://www.stiriutile.ro/premiera-romania-statie-pentru-cercetarea-cutremurelor-de-suprafata/
Copyright ©2024 Stiri Utile unless otherwise noted.