Premieră. Primul centru de chirurgie robotică pentru copii, la Timişoara

Premieră. Primul centru de chirurgie robotică pentru copii, la Timişoara
09 ianuarie 2018 Printează articolul

O premieră medicală se înregistrează zilele acestea, fiind vorba de primul centru de chirurgie robotică pentru copii din Europa de Est, care s-a deschis la Timişoara. Premiera nu priveşte doar România, ci toată Europa de Est. Aici a fost înfiinţat Centrul pentru chirurgie robotică destinat copiilor. Unitatea se află în cadrul Spitalului de copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara.

Ajutor elveţian

Acest fapt este însă datorat unei fundaţii din Elveţia care a cumpărat aparatura, după care a donat-o spitalului românesc. Echipamentul este în valoare de 2,5 milioane de euro.

Pe de altă parte, Universitatea de Medicină din Timişoara a câştigat un proiect de trei milioane de dolari prin care va întreţine în următorii cinci ani aparatura donată spitalului. Cu banii aceştia vor fi asigurate consumabilele şi alte proceduri care să menţină activitatea medicală la cele mai înalte standarde.

Primele operaţii

La ora actuală, două echipe, din câte doi chirurgi fiecare, sunt în stadiul de instruire, pentru a folosi noile echipamente. Din luna februarie, anul curent, se vor face primele operaţii.

“Suntem patru medici care ne instruim. Am asistat la operaţii realizate cu robotul de la Spitalul Judeţean Timişoara şi în Israel. Pregătirea se încheie în luna februarie, iar apoi vom fi operativi. Primele operaţii cu robotul vor fi realizate în 12 şi 13 februarie. Vom selecta cazurile care vor fi operate cu foarte mare atenţie şi ne propunem să operăm, în acest an, 50 de cazuri”, a spus medicul Eugen Boia, şeful Clinicii de Chirurgie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara.

Un program sistat de autorităţi

Trebuie menţionat că Ministerul Sănătăţii de la Bucureşti a sistat, cu câţiva ani în urmă, programul naţional destinat chirurgiei robotice. Numai că, iată, specialiştii din Timişoara au căutat alte soluţii pentru ca acest proiect să fie dus până la capăt. Şi au reuşit. O singură operaţie costă 4.000 de euro cu ajutorul acestor echipamente. Banii sunt însă asiguraţi, până în 2022, datorită proiectului câştigat de Universitatea de Medicină din Timişoara. Robotul e folosit în special în cazul unor tumori situate în locuri unde mâna chirurgului nu poate ajunge.

Apelul medicilor

“Ne propunem să aplicăm pe diverse programe europene, astfel încât să asigurăm în continuare suportul financiar pentru efectuarea operaţiilor cu robotul. De asemenea, vrem să ne adresăm Ministerului Sănătăţii şi să-i solicităm redeschiderea programului de chirurgie robotică, care a fost sistat acum câţiva ani. Acest program este o necesitate. De la Milano până la Tel Aviv nu mai există un astfel de robot de ultimă generaţie. Sperăm din toată inima ca Ministerul Sănătăţii să înţeleagă că nu putem să fim contemporani şi să desconsiderăm o astfel de modalitate terapeutică. Cu ajutorul chirurgiei robotice, copiii sunt spitalizaţi mai puţin după operaţie, suferinţa este mai mică, iar pierderea sanguină mai redusă”, a conchis medicul Eugen Boia.

Mai mult decât atât, la Timişoara se are în vedere, în viitorul apropiat, deschiderea unui centru în care şi alţi medici din România şi din străinătate să fie instruiţi în chirurgia robotică. Rămâne de văzut dacă şi capetele obtuze din Ministerul Sănătăţii vor înţelege necesitatea unui asemenea program. Sau, probabil,  acei „inteligenţi” din MS vor alerga să ne vaccineze la grămadă, ca să ne simţim ca în lagăre, sau să ne alerge să nu cumva să mai luăm permis de conducere dacă suferim de inimă, avem diabet sau cine ştie ce aberaţii mai inventează inegalabilii „inteligenţi”.

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu