Noaptea Cercetătorilor Europeni, în 17 oraşe din România

by stiriAdmin | septembrie 19, 2017 10:53 am

Noaptea Cercetătorilor Europeni,  ediţia din 2017, este anunţată pentru data de 29 septembrie şi va fi organizată şi la noi în ţară, în 17 oraşe. Nu mai puţin de 300 de oraşe din Europa vor găzdui evenimente la care se întâlnesc specialişti din diverse domenii şi curioşii care vor să admire o serie întreagă de aparate şi să afle despre cele mai interesante noutăţi rezultate din cercetare.

În România, la acest eveniment vor participa 17 oraşe, anume Alba Iulia, Arad, Bârlad, Bacău, Brașov, București, Constanța, Cugir, Deva, Hunedoara, Galați, Oradea, Ploiești, Sibiu, Suceava, Tulcea și Zalău.

Laboratoare în centrul localităţilor

Ei bine, în centrul acestor localităţi sau în anumite instituţii emblematice vor fi amenajate adevărate laboratoare în care puteţi fi martori la o serie întreagă de experimente ştiinţifice, prezentări interactive şi concursuri. Sunt invitaţi oameni de toate vârstele, pentru că, e cât se poate de clar, curiozitatea şi fascinaţia ştiinţei nu au limite în privinţa anilor din Cartea de Identitate.

Noaptea Cercetătorilor Europeni reprezintă iniţiativa lansată şi finanţată de Comisia Europeană prin intermediul Programului Cadru de Cercetare şi Inovare. Este o acţiune menită să apropie publicul larg de lumea cercetării şi să arate cât de interesant poate fi un domeniu care la prima vedere pare arid.

Milioane de participanţi

Că nu este deloc arid, ci dimpotrivă, extrem de atractiv, dacă e prezentat într-o formă cât mai apropiată de înţelesul tuturor oamenilor, indiferent de prăgătirea lor, o demonstrează faptul că încă de la prima ediţie, în 2005, aproape 1,2 milioane de oameni de pe întreg continental european au participat, an de an, până azi, la acest gen de evenimente.

Cât priveşte România, trebuie spus că anul trecut, de pildă, numărul participanţilor a trecut de 35.000, conform estimărilor. Pe lângă latura strict legată de eveniment, nu trebuie uitat nici faptul că acesta e locul în care se pot naşte noi cariere în ştiinţă. Contează numai ca părinţii să-şi aducă odraselele în aceste laboratoare. Şi pasiunea ar putea să se nască de la sine.

Evenimentul din 29 septembrie va avea loc, aşadar. între orele 17:00-22:00. Ora este valabilă pentru toate oraşele din România unde este programată această manifestare.

Locul de desfăşurare în cele 17 oraşe

Fiecare oraş a stabilit un loc al desfăşurării. Iată care este locul pentru fiecare oraş participant:

Source URL: https://www.stiriutile.ro/noaptea-cercetatorilor-europeni-17-orase-din-romania/