Nemulţumiţi de lipsa finanţării, medicii de familie intră în grevă generală

Nemulţumiţi de lipsa finanţării, medicii de familie intră în grevă generală
02 noiembrie 2017 Printează articolul

Nemulţumiţi de lipsa finanţării, dar şi de birocraţia excesivă din domeniul lor de activitate, medicii de familie anunţă că intră în grevă generală. Ziua de 15 noiembrie este anunţată de medicii de familie ca moment al declanşării grevei generale. Nemulţumirile acumulate în timp au răbufnit. Aceşti oameni arată cu degetul spre birocratizarea excesivă a domeniului lor de activitate şi subfinanţarea acestui sistem.

Pichetări în mai multe judeţe

Pe parcursul zilei de azi, în mai multe judeţe mediii de familei au pichetat sediile Prefecturilor şi Caselor Asigurărilor de Sănătate. Asemenea manifestări de stradă au fost înregistrate în Bucureşti, Brăila, Piteşti, Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, Iaşi, Hunedoara, Craiova, Droberta Turnu-Severin, Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea şi Miercurea Ciuc.

Protestele sunt organizate de Societatea Naţională de Medicina Familei. Reprezentanţii acestei organizaţii profesionale au atras atenţia că sistemul medicinei de familie riscă să intre în colaps, iar milioane de români se află în riscul de a nu mai beneficia de serviciile acestui domeniu.

La Piteşti, purtătorul de cuvânt al Colegului Medicilor Argeş, Viorel Pătraşcu, a explicat motivele nemulţumirilor colegilor săi, pe care le consideră justificate.

„E un protest al medicilor de familie legat de multe aspecte, de felul în care funcţionează sistemul sanitar din România. E doar o atenţionare. Sunt nişte revendicări justificate ale corpului medical din ţară. Este birocratizare excesivă, nu s-a mai ajustat plata punctului de servicii, de consultaţii şi multe altele”, a spus Viorel Pătraşcu.

Lunga listă a problemelor

La Iaşi, medicii de familie susţin că birocratizarea în sistem e atât de mare, încât sunt mai mulţi funcţionari, în comparaţie cu cadrele medicale. Totodată, se arată că introducerea Sistemului Informatic Integrat Unic nu a făcut viaţa medicilor de familie mai uşoară, ci a redus numărul consultaţiilor, din cauza procedurilor birocratice greoaie.

„Este o modalitate prin care noi încercăm să explicăm şi să atragem atenţia politicului că suntem o categorie de medici care asigurăm 70% din serviciile medicale şi în acest moment suntem trataţi cu o neglijenţă şi cu un dispreţ maxim. Nu avem un contract care să fie discutat şi acceptat bilateral, avem doar negocieri formale, avem o finanţare care acum zece, cincisprezece ani reprezenta 9%, iar acum este sub 5%”, susţine Anca Deleanu, preşedintele Societăţii de Medici de Familie din Iaşi.

Medicul de familie Iuliana Popa, tot din Iaşi, exprimă foarte clar nemulţumirile colegilor săi. „Mă nemulţumeşte birocraţia care există şi care cu trecerea anilor este tot mai mare pentru noi. Pur şi simplu timpul alocat efectiv pacientului a scăzut foarte mult. În momentul în care omul intră în cabinet noi trebuie să începem prin a verifica dacă funcţionează sistemul informatic, dacă funcţionează cardul sau a fost blocat, dacă persoana deţine cupoane de pensie, ce nivel de pensie are şi la ce nivel de reducere de preţ o putem încadra cu reţeta, lucruri care nu cred că sunt normale să le facem noi”.

Atenţionare la nivel naţional

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, Rodica Tănăsescu, spune că medicii de familie din întreaga ţară sunt decişi să intre în grevă generală în data de 15 noiembrie. În aceeaşi zi va avea loc la Bucureşti, în Piaţa Victoriei, un miting al cadrelor medicale.

„Protestul va avea loc pentru a atrage atenţia asupra problemelor pe care noi le avem. Relaţia noastră cu pacienţii a dispărut pentru că, de exemplu, există probleme cu eliberarea unor reţete. De aceea, legislaţia trebuie schimbată”, a declarat Rodica Tănăsescu.

Un comunicat de presă al SNMF atrage atenţia că, în cazul în care problemele nu vor fi rezolvate, „întregul sistem va intra în colaps şi va lăsa milioane de pacienţi fără îngrijirea medicală la care au dreptul în calitate de plătitori de taxe şi impozite”.

 

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu