Mărţişorul sau sosirea primăverii. Unde este cel mai atipic obicei din ţară

by stiriAdmin | martie 1, 2019 6:49 pm

Astăzi, de 1 Martie, peste tot a fost mare zumzet. Mărţişorul sau sosirea primăverii ne arată şi unde este cel mai atipic obicei din ţară.

Dacă zilele trecute se simţea deja că vine aşteptatul 1 Martie, prin magazine şi pieţe oamenii fiind interesaţi să cumpere mărţişorul, micul simbol al primăverii, astăzi era un adevărat zumzet.

Şi nu vorbim doar de zumzetul albinelor, care luaseră cu asalt toate locurile în care se vindeau parfumatele şi frumoasele zambile, ci şi de al cumpărătorilor. Aglomeraţie era şi în supermarketuri, zona de vânzare a florilor şi mărţişoarelor, unde ofertele la buchetele de flori i-a făcut pe mulţi să plece acasă cu mai multe buchete de flori. De altfel, oferta de preţ la buchetele de flori (câte cinci fire) era foarte atrăgătoare, cele mai ieftine fiind lalelele -5,99 lei şi freziile – 9,99 lei.

Şi în pieţe, se găseau flori pentru toate buzunarele, de la bucheţelul cu gingaşii ghiocei – 1 leu, primulă – 5 lei ghiveciul, zambile – 5-10 lei, la coşurile cu frumoasele flori de primăvară (lalele, zambile, frezii) sau extravaganţii trandafiri şi misterioasele orhidee. Şi în ceea ce priveşte mărţişoarele, oferta este cât se poate de bogată şi diversificată (mărţişoare comerciale sau mărţişoare tradiţionale – mărţişoare care se găsesc zilele acestea la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, de exemplu). Şi nu vorbim doar de diversitatea mărţişoarelor ca formă şi culoare, ci şi de cea a preţurilor. Cel mai ieftin mărţişor costă 1 leu, în timp ce cel mai scump poate ajunge la câteva sute de lei, dacă optăm pentru un mărţişor din aur. O variantă mai facilă ca preţ, dacă ne gândim la ceva mai preţios, sunt şi mărţişoarele placate cu aur de 24 de karate, care se vând, de regulă, la 15 lei bucata.

Unde se oferă mărţişoare bărbaţilor

Dacă astăzi în aproape toată ţara domnii au fost cei care au oferit doamnelor şi domnişoarelor delicatul simbol al primăverii, însoţit uneori şi de o floare, o zonă a ţării are alte reguli. Vorbim de zona Moldovei, unde doamnele au luat cu asalt standurile de mărţişoare pentru a le oferi. Dar nu femeilor, cum  e regula în restul ţării, ci bărbaţilor. Da, în zona Moldovei se păstrează încă tradiţia ca în prima zi a primăverii, 1 Martie, femeile să ofere mărţişoare în primul rând bărbaţilor (taţi, fraţi, soţi, cumnaţi, fii etc.) şi apoi şi femeilor. Acest obicei, de a oferi mărţişoare bărbaţilor, este învăţat de fete încă de când sunt mici. În consecinţă,  fetele şi femeile păstrează şi aplică acest obicei în fiecare an.

Prin Moldova, rândul femeilor să primească mărţişoare de la bărbaţi este pe 8 Martie, de Ziua Internaţională a Femeii. Evident, în multe cupluri din Moldova şi femeile au primit astăzi delicatul mărţişor. Vă dorim, tuturor, o primăvară frumoasă!

 

 

 

 

Source URL: https://www.stiriutile.ro/martisorul-sau-sosirea-primaverii-unde-este-cel-mai-atipic-obicei-din-tara/