Jazz-ul deschide Mogoşoaia Clasic Fest, ediţia a VI-a

Jazz-ul deschide Mogoşoaia Clasic Fest, ediţia a VI-a
20 aprilie 2017 Printează articolul

Jazz-ul deschide Mogoşoaia Clasic Fest, ediţia a VI-a, eveniment care va avea loc duminică, 23 aprilie 2017, şi va fi găzduit de Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia. În deschiderea festivalului sun programate o serie de evenimente inedite, precum “Classic meets jazz” şi “Instantanee sonore”.

Sorin Zlat Jr., la “Classic meets jazz” 

“Sub genericul <Classic meets jazz>, Sorin Zlat Jr. – cel mai important pianist de jazz al momentului şi  singurul muzician din afara SUA care a câştigat vreodată <The Great American Jazz Piano Competition>, împreună cu invitaţii săi, vă propune o inedită înveşmântare jazz-istică a unor foarte cunoscute teme din muzica clasică.”, anunţă Asociaţia Culturală “Pro Valores”, unul dintre organizatorii evenimentului. Recitalul în care Sorin Zlat Jr. îi va avea alături pe clarinetistul Sorin Zlat Sr. şi pe soprana Mihaela Alexa va fi urmat de prezentarea albumului “Endurance”, care cuprinde mai multe compoziţii ale tânărului pianist.

“Instantanee sonore”

De asemenea, în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Mogoşoaia Clasic Fest cei prezenţi sunt invitaţi să participe la vernisajul expoziţiei de fotografie “Instantanee sonore”. Expoziţia va prezenta lucrări ale artistului fotograf Mihai Benea,   lucrări realizate între anii 2011 – 2016 cu ocazia Festivalurilor ICon Arts.

Programul complet al Mogoşoaia Clasic Fest este disponibil pe Internet, la adresa: https://mogosoaiaclasicfest.wordpress.com/.

Taxa de vizitare a Palatului Brâncovenesc de la Mogoşoaia, care este de 5 lei (preţ întreg) şi 2 lei (preţ redus), asigură şi accesul la concert şi la expoziţie. Organizatorii evenimentului sunt Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Asociaţia Culturală “Pro Valores”, ExcesMusic şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Palmares Sorin Zlat Jr.

Sorin Zlat Jr. are în palmares 18 premii la concursuri internaționale, precum Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Jazz Sibiu, Marele Premiu la Festivalul de Jazz Târgu Mureş, Marele Premiu la Festivalul de Jazz Europafest, Marele Premiu şi Premiul Publicului la Festivalul de jazz de la Monaco, Premiul pentru cea mai buna trupă la Festivalul de Jazz de la Getxo – Spania, Marele Premiu la Festivalul de Jazz de la Montreux si Marele Premiu la Concursul international Jacksonville Jazz Piano Competition, S.U.A. – pentru prima dată acordat unui muzician din afara SUA.

Tânărul pianist a susţinut turnee în Elvetia, S.U.A, Spania, Israel, Belgia, Turcia, Franta, Italia, Anglia, Olanda. De-a lungul carierei, Zlat Jr. a colaborat cu muzicieni de marcă, printre aceştia numărându-se Jean Michelle Aublete și Clyde Conner – tobe, Lionel Vaudano – bass, Michael Parlett – saxofon, Tommy Clayden, Andy Davies – trompetă, Dennis Marks – contrabas. Fundaţia Muzza l-a desemnat de două ori muzicianulul anului,  aceeaşi dinstincţie a primind-o şi din partea Uniunii Compozitorilor din România. După succesul extraordinar din S.U.A., a lansat primul sau album „Endurance”, care conţine compoziţii şi standarde de jazz.

Sorin Zlat Sr., colaborări cu artişti de marcă 

Clarinetistul Sorin Zlat Sr. a absolvit Conservatorul de Muzică din Iaşi, fiind un muzician cu o experienţă foarte mare. De-a lungul vremii a avut colaborări cu muzicieni de marcă, precum Ion Baciu Jr., Corina Chiriac, Doina Moldovan, Alexandru Arsinel, Marcel Pavel etc, precum şi multe colaborări cu artişti din străinătate (Luxemburg, Belgia, Olanda, Israel, Anglia, Japonia, Franţa, Germania, Danemarca).

În anul 1979 a obţinut Marele Premiu şi Premiul pentru cel mai bun solist la Concursul de jazz de la SIBIU, alături de trupa „Transfer”, cu care a avut numeroase concerte în ţară, dar şi pe scene din Europa, Asia şi America.

Soprana Mihaela Alexa, între clasic şi Jazz 

Mihaela Alexa, născută la Bacău, a studiat muzica în cadrul Liceului de Artă „George Apostu” din oraşul natal, urmând cursuri de pian şi apoi de canto. In anul 2010 a absolvit Facultatea de Interpretare Muzicală, din cadrul Universităţii Naţioanale de Muzică Bucureşti, secţia canto, iar în anul 2013 a absolvit cursurile de Master în cadrul aceleiaşi facultăţi.

În prezent, este prim-solistă la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi. De-a lungul timpului, a obţinut numeroase premii importante la concursuri naţionale şi internaţionale, cum ar fi Premiul II la Concursul Internaţional de Lied „Ada Burlui” (Iaşi), Premiul de Excelenţă la Concursul de Lied Românesc de la Braşov, Premiul Radio şi Premiul Publicului la Concursul de Operetă „Ion Dacian” (Bucureşti), Premiul Special la Concursul de Interpretare „Paul Constantinescu” (Ploieşti), Premiul pentru Cel mai tânăr Interpret la Concursul International „Hariclea Darclee” de la Brăila.

Pe lângă  muzica clasică, Mihaela a cochetat, începand cu anul 2010, şi cu alte stiluri muzicale, anumne jazz şi pop. A susţinut numeroase concerte în marile oraşe din ţară si, de asemenea, a cântat la Paris, Bruxelles, Tel Aviv şi Londra. În 2015, a obţinut Premiul pentru debut la Gala Premiilor de Jazz din România.

Mihai Benea – între peisagistică, portret şi fotojurnalism

Mihai Benea  este recunoscut în egală măsură pentru fotografie documentară, cât şi pentru peisagistică, portret sau fotojurnalism. Mihai Benea a fost fotograf de presă din anul 2004 până în 2010, lucrând pentru trusturile Ringier România şi Adevărul Holding. Fotografiile sale au apărut în mai multe publicatii: Capital, Forbes, Unica, Bolero, OK, Adevărul, Libertatea, Click TV. În portofoliul său de portretist se regăsesc figuri celebre din business, gastronomie, medicină, cultură, media sau politică. Lansându-se ca freelancer începand cu anul 2011, colaborează cu o multitudine de instituţii, organizaţii, agenţii de publicitate şi companii private, dedicându-se, în acelasi timp, proiectelor fotografice personale.

Cu ocazia expoziţiei “Instantanee sonore”, Mihai Benea surprinde cu lucrări realizate în timpul desfăşurării Festivalurilor ICon Arts, cu ocazia unor concerte, spectacole sau repetiţii şi realizează astfel o simbioză între mai multe arte. După Palatul Mogoşoaia, expoziţia va fi dusă la Roma, pentru a fi prezentată publicului Festivalului ICon Arts Roma 2017, găzduit în luna august de Accademia di Romania.

O mare parte dintre protagoniştii fotografiilor lui Mihai Benea au susţinut concerte în cadrul ediţiilor anterioare ale „Mogosoaia ClasicFest” şi ale Concursului “Drumul spre celebritate”. Printre aceştia se numără David Malis, John Betsch, Răzvan Suma, Mircea Tiberian, Alexandru Anastasiu, Mircea Ardeleanu, Adrian Mantu, Emil Vişenescu, Ladislau Csendes, etc.

Sursa Foto: https://mogosoaiaclasicfest.wordpress.com/, Institutul Cultural Român

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu