by aida | august 8, 2016 12:54 pm
Gărzile medicilor vor fi majorate de la 1 octombrie, după cum a decis Guvernul României. Plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială care va fi crescută prin intermediul Ordonanței de Urgență 20/2016, majorare aplicată începând cu data de 1 octombrie 2016. Pentru a aplica această majorare a gărzilor medicilor în anul 2016 este nevoie de aproximativ 100 de milioane de lei. Sursa financiară nu va veni din afara sistemului, ci dintr-o economie din sistem, adică din reducerea risipei existente în sistemul sanitar.
După cum subliniază Ministerul Sănătăţii, printre măsurile care vizează plata acordată medicilor au în vedere mai multe aspect.
• Creșterea plăţii gărzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august. Termenul pentru definitivarea pașilor legislativi este 1 octombrie.
• Gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial. Gărzile vor fi considerate atât vechime în muncă, cât și vechime în specialitate.
• Contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporțional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajați.
• Așa numita „gardă obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se făcea.
• Medicii care au obținut titlul de doctor în științe medicale din 2010 încoace vor primi sporul legal de 15% care, spor care până la 1 august nu a mai fost acordat.
• Timpii de lucru și de odihnă vor fi regândiți în termeni de flexibilizare, de grijă față de efortul depus de medici și de siguranță a pacienților.
Plata gărzilor efectuate de medicii rezidenţi din anii I şi II nu este încă stabilită, Ministerul Sănătății evaluând modalitățile de remunerare a acestora.
Pentru că majorarea plăţii gărzilor medicilor nu se va face din fonduri acordate suplimentar, ci doar din economii din sistem, iată ce au în vedere măsurile de eficientizare a cheltuielilor din sănătate.
• Economii la scară națională prin mecanismul de achiziții publice centralizate.
• Evaluarea și monitorizarea strictă a investițiilor.
• Controlul mai strict al prescripției de medicamente (cu precădere antibiotice, dar nu numai) și al investigațiilor medicale.
• Controlul serviciilor din spitalizările de zi.
Dacă analizăm aceste aşa zise măsuri de eficienti-zare, pare evident că economiile vor pica tot în cârca pacienţilor: se va reduce numărul spitalizărilor de zi, prescrierea de medicamente compensate se va diminua, tot mai puţini pacienţi vor ajunge să prindă analize gratuite, se vor aloca mai puţine fonduri pentru investiţii (şi aşa multe spitale picau pe pacienţi şi mizeria era la ea acasă, deci starea spitalelor va fi şi mai grea) etc. Paradoxal este că în timp ce mereu se spune că nu sunt fonduri pentru sănătate, să nu mai vorbim de celălalt sector important (învăţământul), pentru poliţie, SPP, SRI, alte servicii secrete, jandarmerie etc. bugetele acordate sunt tot mai mari.
Nu în ultimul rând, sistemul gărzilor este departe de a fi bine şi intelligent reglementat, medicii fiind câteva zile după gardă extrem de obosiţi. Ceea ce este perfect normal, având în vedere că actualul sistem prevede că medical care este de gardă noaptea va sta la spital de dimineată până a doua zi pe la prânz, ceea ce înseamnă în jur 30 de ore. Adică, doctorul vine la spital marţi dimineaţa, la ora 8,00 şi, când este de gardă, va mai pleca abia miercuri, pe la ora 11,00 sau 13,00 -14.00. Se pun astfel în pericol vieţile pacienţilor şi a medicului de gardă, când s-ar putea adopta o procedură deja testată în alte ţări, anume gărzi de zi şi noapte. Poate noul ministru al Sănătăţii va medita asupra acestui aspect extrem de important.
Source URL: https://www.stiriutile.ro/garzile-medicilor-majorate-de-la-1-octombrie/
Copyright ©2024 Stiri Utile unless otherwise noted.