Evaluarea Naţională. Simulare cu bucluc în unele unităţi şcolare

by Aida Dănăilă | martie 11, 2019 9:30 pm

Astăzi a fost o mare surpriză la Evaluarea Naţională.  Vorbim de o simulare cu bucluc în unele unităţi şcolare. În locul unei simulări obişnuite, asemeni celor din anii trecuţi, în unele şcoli simularea a început cu un protest şi cu săli goale. În prima zi în care trebuia să aibă loc  Evaluarea Naţională la clasele a VII-A şi a VIII-A, reprezentanţii elevilor i-au sfătuit pe cei testaţi să nu scrie nimic pe foi sau să noteze doar problemele din învăţământ.

Simulare cu “foaia goală”

În acest fel, foarte ciudat, de altfel, Consiliul Naţional al Elevilor (organizatorul protestului intitulat Simulare cu “foaia goală”) a vrut să atragă atenţia asupra ″schimbărilor bruşte şi a simulărilor nejustificate″, cum ar fi cea de la clasa VII-a, anunţată în urmă cu o lună. Dacă mai mulţi elevi şi profesori şi-au anunţat sprijinul pentru protest, ministrul Educaţiei Naţionale le-a transmis elevilor că regulile trebuie respectate, chiar dacă se schimbă anual.

Elevi de clasa a VII-a se plâng că  simulările au fost introduse în mijlocul anului şcolar, nu le văd rostul la clasa a VII-a, metodele de evaluare nu se concentrează pe evaluare competențelor, ci spre cunoştinţe, spre reproducerea de informaţii, şi nu pe înţelegerea informaţiilor primite.

Elevii pot cere schimbări, dar nu aşa

Dacă admite că elevii pot să ceară schimbări, Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei Naţionale, spune că aceştia sunt obligaţi să participe la examene.

”Școala este făcută cu reguli foarte exacte, aş vrea să spun răspicat: nu încurajez asemenea idei. Îi iubesc pe elevi, vreau să stau de vorbă cu ei, dar nu încurajez asemenea situaţii.”, a spus Ecaterina Andronescu.

Că programele sunt încărcate, nimic de zis, perfect adevărat! Doar că nu aceasta este formula câştigătoare. Neparticiparea la o simulare, în care elevii îşi testează cunoştinţele, mai ales că notele obţinute nu se trec în catalog decât dacă doresc şi cer explicit acest lucru nu le aduce nici un câştig. Dimpotrivă!

Consiliul Elevilor ar fi putut foarte bine să organizeze proteste în faţa Ministerului Educaţiei Naţionale, Guvernului şi Parlamentului dacă chiar doreşte schimbări importante. Apropo de schimbări, că tot s-au votat modificări importante la Legea Învăţământului, nu am auzit de nici o mobilizare a elevilor şi nemulţumiri ale lor. Sau dacă nu ale elevilor, că aceştia sunt totuşi mici şi MINORI, părinţii ar fi trebuit să protesteze şi să ceară revenirea la un sistem de învăţământ sănătos, cu “scaun la cap”. Oare pentru destui părinţi nu ar fi fost mai importantă Legea Învăţământului în locul protestelor tembele privind modificări ale legilor din Justiţie şi cercetarea domniţei Kovesi? Oare ce le sunt părinţilor mai aproape? Proprii lor copii sau Kovesi!?

Dacă lucrurile merg tot aşa, nu mai e mult până când elevii vor protesta că nu le convine materia X sau Y, nu le mai place profa de mate sau de română şi, în final, ce atâta şcoală?

Toate probele, obligatorii

Aproximativ 350.000 de elevi de clasa a VII-a şi casa a VIII-a susţin, până pe 13 martie a.c., simularea pentru Evaluarea Naţională 2019. Toate probele sunt obligatorii: limba şi literatura română, matematica şi limba şi literatura maternă(doar pentru elevii care au studiat într-una din limbile minorităţilor naţionale). Fiecare probă durează două ore, timp în care elevii sunt supravegheaţi de sistemul video-audio şi doi asistenţi – două cadre didactice. Rezultatele vor fi publicate săptămâna viitoare, pe 22 martie, iar notele vor fi trecute în catalog, doar dacă părintele sau elevul cere acest lucru.

 

Source URL: https://www.stiriutile.ro/evaluarea-nationala-simulare-cu-bucluc-in-unele-unitati-scolare/