Emisiune filatelică: Dinastia Regală Română

Emisiune filatelică: Dinastia Regală Română
06 mai 2016 Printează articolul

Emisiune filatelică: Dinastia Regală Română
Pentru că 2016 reprezintă un an aniversar pentru Dinastia Regală Română, în sensul că marchează o serie de celebrări ale evenimentelor care au trasat cursul istoriei regale a României (un secol și jumătate de la fondarea Dinastiei Regale Române, un secol de la intrarea României în Primul Război Mondial etc.), Romfilatelia sărbătoreşte momentul printr-un proiect tematic de timbre.
Emisiunea de mărci poștale „150 de ani de la fondarea Dinastiei Regale Române”, care ilustrează simbolurile suverane și primele trei generații ale Familiei Regale a României, poate fi achiziționată începând de marți, 10 mai 2016, de la magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Detaliu al Colanului Ordinului Carol I

Emisiune filatelică: Dinastia Regală Română

Marca poștală cu valoarea nominală de 4,50 lei prezintă un detaliu al Colanului Ordinului Carol I, fondat la 10 mai 1906, cu ocazia jubileului de 40 de ani de domnie a Regelui Carol I. Lanțul colanului este compus din medalioane alternante, reprezentând stemele provinciilor Vechiului Regat (Valahia, Moldova, Oltenia și Dobrogea) și, respectiv, scutul cvartelat al dinastiei. Medalioanele sunt legate prin cifrul Regelui Carol I, decorat cu email roșu.

„Pe parcursul existenței sale, Colanul a fost acordat celor mai mari personalități, care au contribuit semnificativ la dezvoltarea României moderne, printre care se numără Gheorghe G. Cantacuzino, Dimitrie Sturdza, Petre P. Carp, Titu Maiorescu, Ion I. C. Brătianu, Mihail Pherekyde, dar și majoritatea suveranilor care au avut un rol esențial în recunoașterea suveranității naționale și a ridicării sale la rang de Regat.”, subliniază Romfilatelia privitor la lansarea emisiunii filatelice.

Sceptrul Regelui Ferdinand I

Emisiune filatelică: Dinastia Regală Română

Pe cel de-al doilea timbru al emisiunii, având valoarea nominală de 16,00 lei, se regăsește un detaliu din Sceptrul Regelui Ferdinand I. Realizat din aur și împodobit cu pietre prețioase, sceptrul a fost creat în 1920, prin subscripție publică, și dedicat „Regelui Ferdinand I, regele tuturor românilor, dându-i-se acest buzdugan de către poporul său ca răsplată pentru vrednicia și buna conducere a țării în anii 1916-1919”. În partea sa superioară sunt reproduse patru statuete de țărănci în costume naționale, reprezentând Vechiul Regat, Transilvania, Basarabia și Bucovina, iar în vârful său se află capul acvilei cruciate.

Primele trei generaţii

Emisiune filatelică: Dinastia Regală Românăd souvenir sheet

Timbrul coliței dantelate, cu valoarea nominală de 8,00 lei, prezintă primele trei generații ale Familiei Regale a României. De la stânga la dreapta se disting: Principele Moştenitor Ferdinand, Principesa Elisabeta a României (ulterior Regină a Greciei), Regina Elisabeta a României, Principele Carol, Principesa Maria a României (ulterior Regină a Iugoslaviei), Principele Nicolae al României, Principesa Maria (ulterior Regina Maria a României) şi Regele Carol I.

Fotografia din timbrul coliței, realizată în momentul când Criza Dinastică (provocată de decesul singurului copil al Regelui Carol I) fusese rezolvată, înfăţişează nu doar trei generaţii ale Familiei Regale, cu un profund impact istoric asupra României, ci, prin Principesele Regale, sugerează și legăturile Familiei Regale a României cu dinastiile Europei. Pe manşeta coliţei se regăsesc portretul Regelui Carol I, în uniformă şi cu decoraţii, precum şi Coroana de oţel a Regelui, însoţită de motto-ul Casei Regale: Nihil Sine Deo.

Plic prima zi

Emisiune filatelică: Dinastia Regală Română

Cele două timbre și colița dantelată a emisiunii sunt completate de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă și blocul de 2 timbre (în album filatelic).

Tiraj limitat

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 245 de exemplare și echipat cu blocul de 2 timbre al emisiunii și plicul prima zi cu ștampila „prima zi” aplicată în clar în folio. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 245.
Emisiune filatelică: Dinastia Regală Română

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu